Utan bilen dealen

Med start 8 april och ända fram till midsommar skippar 20 familjer från Stockholmsregionen bilen under milen. Följ deras resa här eller på sociala medier under #utanbilendealen.

Följ familjerna för att inte missa något

Elin och Christian kan ni följa på @cyklande_familjen på Instagram.
Anna och Eriks cykelresor kan du läsa mer om på @larssoninmotion på Instagram.
Hos @jessan_cyklar på Instagram kan du läsa mer om hur det går för Jens och Theresia.
Vad vill du läsa mer om?

Hur går det för familjerna?

Under 3 månaders tid skippar 20 hushåll bilen under milen. Istället får de låna elcyklar och lådcyklar som kommer att ersätta bilen för de korta resorna, till exempel till affären, förskolan eller utflykten.

Följ med våra testhushåll

Hushållen kommer att dokumentera sina resor i sociala medier, så att vi kan följa dem: Vad tycker barnen om att hämtas med lådcykel istället för bil? Hur långt räcker batteriet? Hur blir det att handla mat med cykeln om det regnar? Cykla så mår du bättre säger alla, är det sant?

Följ våra testhushåll i sociala medier under #utanbilendealen och håll utkik efter uppdateringar här på hemsidan för att få svar på dessa frågor och massa fler. Här, kan du läsa mer om Fredrik och Ida från Rotebro, som tidigare i vår intervjuades av lokaltidningen Mitt i.

@utanbilennynashamn

”Nästan en månad har gått med våra cyklar! Vi driver restaurang i Nynäshamn och har alltid använt bilen för hämtning/lämning och åka till restaurangen. Avståndet är korta och vi behöver egentligen inte använda bilen, men tid är allt . Nu har jag insett att tiden räcker gott och väl när vi cyklar. Samma väg som jag brukade ta med bilen tar lika långt tid med cykeln. På köpet får vi frisk luft, motion och mindre stress. T.ex. stressen att få dottern in i bilen och diskutera bilbälte osv är som bortblåst nu. En glad 3 åring springer till cykeln, sätter på sig hjälmen, knäpper bältet och lyckligt ”cyklar själv” till förskolan. Många uppmärksammar lådcykeln! Vi ser framemot en härlig vår/sommar med underbara utflykter! ”

@hanlia64_1

”Nu har vi haft cyklarna i snart fyra veckor och under den tiden har inte använt bilen en enda gång på korta resor. Vi trivs jättebra med båda cyklarna men det är lådcykeln som är förklaringen till att vi klarat oss utan bilen. Det är faktiskt både smidigare och roligare att använda cykeln när saker ska lämnas till återvinning, när paket ska hämtas eller när det behövs köpas mer jord till trädgården.”

 

Längre intervjuer med familjerna

Kärlek vid första ögonkastet? En invänjningsperiod? Några veckor in i utmaningen berättar några av familjerna om första tiden med cyklarna.

@teddymarton79

”Att cykla är ju kul och ännu roligare med el. Speciellt morgontiden och man är lite trött. Då rullar det på bra till jobbet, ca 1,7 mil och varje motvind eller uppförsbacke försvinner. Man blir piggare när man kommer fram och slipper trängas i kollektivtrafiken och biltrafiken. Svårigheterna jag ser är vårt härliga friska väder. Inte alltid varmt o skönt utan mycket varierat snö, regn vind, mörker och hagel. Inga dåliga väder utan bara dåliga kläder säger man! Så vädret kan jag inte förändra utan bara kläderna. När det fixat o anpassat för fyra väder samma dag så fungerar det fint. Tiden är oftast inga problem, samma tid med bil och buss. Nästan fortare när man ska kortare sträckor. Tycker alla ska testa lite cykling och speciellt elcykling, bara positiva fördelar tycker jag och bäst för miljön!! ”

@Ludvig

”Första tiden med cykeln har varit fantastisk. Jag tar lådcykeln till mitt jobb på morgonen tidigt och hämtar med barnen hem när jag är på väg hem. Maddy lämnar barnen på morgonen i cykeln med cykelvagn. Ofta blir det att jag (Ludvig) packar i skräp eller liknande på morgonen också så slänger jag det med barnen på vägen hem. Det blir ett litet äventyr resan hem med barnen på ett annat sätt än förut. Cykeln är ju inget man kommit på nu men en elcykel med låda är ju en ganska ny företeelse som jag definitivt rekommenderar om man har ett gäng barn och vill vara miljövän och få lite motion.”

@Ingerloo

”Vi har nu haft cykeln i nästan tre veckor och jag börjar så sakteliga vänja mig vid att tänka om. Det viktigaste för mig hittills är alla tankar som väckts om olika val vi gör i vår vardag. Det svåraste för mig är att göra om mitt tidsoptimerade schema så att jag kan ta cykeln i stället för bilen. De flesta av våra kortare bilresor är strax under milen vilket gör att det tar mer än dubbelt så lång tid med cykel. Att handla mat har jag lyckats få till, men det kräver mer planering än tidigare. Barnens vardagsträningar får jag inte ihop tidsmässigt med jobb, middag och läggdags, men jag jobbar fortfarande på att försöka stuva om helgerna för att kunna cykla till helgträningar. Barnen älskar cykeln och sonen skulle helst vilja ta den till skolan, men tyvärr finns där ingen bra parkering. ”

@Anders&Marga

”Nu har vi kommit igång på allvar. Vi äger ingen bil och har inte tillgång till någon bil med kort varsel. Elcykeln är därför vårt första val vid all transport. I början var det att handla vilket är mycket bekvämt. Sen blev det att skjutsa varandra till närmaste t-banestation vilket tar lika lång tid med bil inkl. vänta vid rödljus. Men nu är det riktigt allvar när vi gör våra resor i arbetet. Senaste resan blev det fyra resor med totalt 38km på en laddning. Enligt Google Maps och mitt pålägg för p-plats mm. sparade jag 50 min. Om man räknar in all motion blir det en besparing på flera timmar. Annars brukar jag ut och röra på mig efter en arbetsdag. Marga gör alla resor mellan skolor på cykel och nu även transporter till och från kolonilotten. Vi har lärt oss att det är många fler resor vi kan göra vartefter vi lär oss cykelvägar. En psykologisk tröskel är att det känns sakta på cykel men när vi räknar tid blir det inte särskilt stor skillnad och ibland fortare på elcykel. Känslan av att vara ute, slippa köer och åka från dörr till dörr är väldigt bra. ”

Hållbara resvanor

De flesta bilresorna vi gör är kortare än 5 km. Dessutom är det vid korta resor bilen förorenar som mest, innan katalysatorn hunnit bli varm. Att välja cykeln för resor under milen är något av det klimatsmartaste du kan göra!

Varför välja cykel?

Transporterna står för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser i Sverige, och det är personbilarna som är värst. Dessutom görs mer än hälften av de korta bilresorna, de under 5 kilometer, av boende i tätort. De allra flesta i Stockholms län, hela 70 %, kan cykla till sin arbetsplats under 30 minuter.

Det ger en extra miljövinst att ersätta just de korta bilresorna, eftersom bilen använder mer bränsle och släpper ut mer miljö- och hälsofarliga avgaser innan motorn hunnit bli varmkörd och katalysatorn nått full reningseffekt.

Året 2020 var på alla sätt en turbulent tid och på många sätt har det gågna året kommit att ändra våra vanor, det gäller inte minst sättet vi reser på. Att under våren etablera vanan att välja cykeln som transportmedel i första hand, skulle ha positiva effekter på så många sätt. Vi minskar trängseln i kollektivtrafiken, vi minskar utsläppen, och vi gör vår egen hälsa en stor tjänst.

 

Vilka är testhushållen?

Varför vill de vara med? Vad kommer gå lätt som en plätt och vad blir de största utmaningarna?

Finansiering

Utan bilen-dealen finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och är en del av projektet Fossilfritt 2030 – Stockholms län.

Villkor och regler för urval och deltagande

Här kan du läsa mer om hur testhushållen valdes ut och vad som förväntas av deltagarna.

Behandling av personuppgifter

Här kan du läsa om hur vi behandlar personuppgifter kopplade till projektet Utan bilen dealen.