Elektriska apparater

Riktigt avstängda apparater spar energi! De flesta elektriska apparater och laddare som lämnas inkopplade använder energi även på tomgång. Samma sak gäller för TV och stereo som enbart stängs av med fjärrkontrollen.

Här följer några enkla tips för att minska onödig energianvändning!

Låt laddaren vila

Tomgångseffekten för batteriladdare, transformatorer, omformare och liknande apparater kan vara 5 W eller mer. Är en sådan laddare konstant kvar i vägguttaget använder den ungefär 40 kWh på ett år.

Stäng av TV:n med strömbrytaren

En TV som enbart stängs av med fjärrkontrollen drar ungefär 40 kWh mer på ett år än om den varje gång stängs av med strömbrytaren.

Stäng av datorn ordentligt

En vanlig stationär dator drar ungefär 80 W i normal drift. I operativsystemet kan man ställa in olika energisparlägen. Att skärmsläckaren går på betyder inte automatiskt att datorn använder mindre el. Du bör därför se över dina inställningar. Med några enkla rutiner kan det handla om att spara upp till 1 000 kWh om året.

Hur mycket el som används i olika energisparlägen beror på datorn. Det finns enkla och billiga elmätare att köpa i handeln som kopplas in mellan stickkontakt och vägguttag. Dessa är mycket användbara för att ta reda på hur mycket elapparater drar.

Man bör också se till att datorns kringutrustning som skärm, högtalare och skrivare stängs av. Kringutrustning och dator drar tyvärr el även när de är helt avstängda. Denna elanvändning är liten, men kan enkelt undvikas genom att koppla alla apparater till en grenkontakt med avstängningsknapp. Då kan man bryta strömmen till all utrustning med ett enda ”tryck”.

Senast uppdaterad: 2017-12-11

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Page feedback

Page feedback

  • Posted on: 2019-06-28
  • By: Chas

TACK FÖR DIN MEDVERKAN

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Page Like