El i hemmet

Den el som i hemmet används till bland annat apparater, vitvaror och belysning brukar kallas hushållsel. I ett svenskt småhus används i genomsnitt ca 6 000 kWh hushållsel per år.

Av hushållselen står vanligtvis hemelektronik, belysning och kyl och frys samt övriga vitvaror för en stor del av elanvändningen. Även komfortprodukter som elektrisk golvvärme och handdukstorkar kan bidra till en hög elanvändning.  

För att minska din energianvändning är det klokt att titta på vad som finns att göra inom de områden som ofta drar mest energi. Lyser dina lampor även då ingen är hemma? Är din kyl och frys inställda på rätt temperatur? Har du många apparater som står i länge i standby-läge? Läs mer om vad du kan göra för att spara energi inom olika områden!

Med hjälp av vårt beräkningsverktyg kan du räkna ut kostnaden för den el som olika apparater i ditt hushåll använder. Vill du även veta hur stor energibesparing olika enkla energiåtgärder ger? Med hjälp av Naturskyddsföreningens energibesparingsverktyg kan du beräkna hur mycket energi du sparar genom enkla åtgärder i hemmet.

Senast uppdaterad: 2017-12-08

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Page feedback

Page feedback

  • Posted on: 2019-06-28
  • By: Chas

TACK FÖR DIN MEDVERKAN

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Page Like