Energi och effekt

Effekt beskriver hur mycket energi som går åt för att uträtta ett visst arbete per tidsenhet. Med hjälp av effekt kan vi till exempel räkna ut hur mycket energi en elektrisk apparat använder.

Det vanligaste är att effekt används för elektriska apparater, men effekt kan också användas för att beskriva hur kraftig en bilmotor är (mäts ofta i hästkrafter). Enkelt förklarat kan man säga att ju högre effekt något har, till exempel en glödlampa, desto mer elektrisk energi (ström) behövs varje sekund för att driva den.

Energi mäts i enheten Joule (J) eller wattimme (Wh). Oftast mäter man energi i enheten kilowattimmar (kWh), som består av 1000 wattimmar. Det är precis på samma sätt som att 1 kilogram är 1000 gram eller att 1 kilometer består av 1000 meter.

Effekt mäts i enheten watt (W). Det står ofta på elektriska apparater hur stor effekt de har. För att få fram hur mycket energi som en viss apparat använder så multiplicerar man effekten med tiden man använder apparaten. Tiden mäts i timmar (h).

Energi = Effekt * tid

 

Räkneexempel

Om man dammsuger i 30 minuter (en halvtimme) med en dammsugare som har effekten 1500 watt så har man använt 1500 * 0,5 = 750 Wh eller 0,75 kWh.

En laddare till mobiltelefonen med effekten 5 watt som används i 2 timmar använder 5 * 2 = 10 Wh eller 0,01 kWh.

Senast uppdaterad: 2017-12-19

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Page feedback

Page feedback

  • Posted on: 2019-06-28
  • By: Chas

TACK FÖR DIN MEDVERKAN

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Page Like