Minska din elanvändning

Den el som i hemmet används till bland annat apparater, vitvaror och belysning brukar kallas hushållsel. Ett småhus använder i genomsnitt 6 000 kWh hushållsel per år.

10 tips för att minska din elanvändning

Ofta dras det mycket el i onödan i ett hem. Detta är något som lätt kan åtgärdas!

Släck lamporna efter dig och installera LED.
Bra! En stor del av elen hemma går till just belysning.
Titta på energimärkningen innan du köper nya vitvaror och maskiner.
Bra! Att byta ut äldre maskiner mot nya kan spara mycket energi.
Installera snålspolande dusch- & kranmunstycken.
Den som duschar fem minuter om dagen och har ett gammalt duschmunstycke (ca 12 liter per minut) gör av med 1 000 kWh energi på ett år. Med ett snålspolande duschmunstycke kan du halvera kostnaden för varmvatten.
Diska i diskmaskin hellre än för hand.
Ja, det är sant. Handdisk drar mer energi. Glöm inte att fylla maskinen
Ta hand om din kyl och frys! Frosta av årligen och damma baksidan.
Bra! Damm på kondensorn/gallret på baksidan av kyl- och frysskåp kan öka energianvändningen med 25 procent.
Dubbelkolla temperaturen! Normal temperatur i ett kylskåp bör vara under 5 grader och i en frys ca -18 grader.
Bra jobbat! Varje grads sänkning ökar energianvändningen med cirka 5 procent, helt i onödan!
Tvätta i kallt vatten. Oftast räcker det att tvätta i 30 grader, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 eller 60 grader för att bli ren.
Du klarade det! Glöm inte att alltid tvätta fulla maskiner.
Tina den frysta maten i kylen!
Bra där! Nu har kylskåpet dragit mindre el en stund och du har ”vunnit tillbaka” lite av den el som användes när maten frystes in.
Stäng av TV:n och datorn ordentligt! Stand-by drar också el.
Toppen! Detsamma gäller också laddsladdar som sitter kvar i eluttagen men inte är kopplade till en apparat.
Sätt lock på kastrullen och använd gärna vattenkokaren.
Bra där! Vid kokning minskar energianvändningen med ungefär 30 procent om du använder lock. Dessutom är det mer effektivt att koka upp vattnet i vattenkokaren innan det hälls ner i en kastrull, om du inte har induktionshäll.

Gå igenom listan och se hur elräkningen minskar!

Vad vill du läsa mer om?

Så mycket el drar dina apparater

Att räkna ut hur mycket el dina apparater och maskiner använder är inte svårt. Allt du behöver veta är vilken effekt (W) apparaten har och hur länge den används (timmar(h) per år). Effekten anges på apparaten eller i instruktionerna.

Beräkning

Energianvändningen (kWh/år) = (effekten (W) x användningstiden på ett år (h))/ 1000

Exempel

En lampa drar 10 W och lyser fem timmar per dag, varje dag, hela året. Totalt används lampan då 1825 timmar på ett helt år.

10 W x 1825 h / 1000 = 18,25 kWh el

På ett år går det åt lite mer än 18 kWh el för att lampan ska lysa 5 timmar om dagen. Under antagandet att elen kostar ca 1,5 kr per kWh blir kostnaden för att lampan ska lysa ca 27 kr på ett år.

Belysning

Det finns två sätt att minska energianvändningen för belysning, dels genom att minska tiden som belysningen används och dels genom att använda mer energieffektiva lampor.

Det finns idag flera olika ljuskällor som är energieffektiva, ger ett bra och behagligt ljus och har en lång livslängd. För privatpersoner talar vi då huvudsakligen om LED-lampor och kompaktlysrör. Det finns även LED-lysrör som är mycket mer effektiva än traditionella lysrör och som dessutom kan installeras i gamla lysrörsarmaturer. Glödlampan (gäller alla över 7 W) och halogenlampan har fasats ut inom EU, vilket innebär att lamporna inte får importeras, men kvarvarande lampor får säljas och användas. Idag ska alla lampor som säljs inom EU ha en energimärkning, håll utkik efter den och jämför de olika lamporna i butiken!

Vad ska jag tänka på när jag köper ny LED lampa?

Var uppmärksam på kvaliteten när du köper en LED-lampa, ett bra tips är att se hur den lyser i affären. Nedan listas några tips för dig som vill köpa nya lampor.

  • Kontrollera att du får rätt färgtemperatur. Färgtemperaturen mäts i Kelvin (K) och vi upplever 2700 K som varmt (gult) ljus och 4000 K som kallt (vitt) ljus. Vill du att lampan ska ha ett varmt ljus ska färgtemperaturen vara ungefär 2 700 – 3 000 K. En högre temperatur på ljuset, det vill säga ett kallare ljus, kan vara bra vid arbetsbelysning.
  • Kontrollera färgåtergivningen, som anges med ett Ra-index. Ra-värdet ska vara 80 eller högre, och ett värde på 100 motsvarar glödlampans färgåtergivning.
  • LED-lampor är dimbara men kräver i vissa fall särskilda dimmer. Läs på lampförpackningen om lampan är dimbar och fråga i din butik vilken dimmer som passar till.
  • Du ska välja en LED- eller lågenergilampa med ungefär en femtedel så stor effekt som din glödlampa hade. En glödlampa på 40 W motsvarar ofta en LED- eller lågenergilampa med ca 8 W. Det är dock bättre att utgå från lumen-värdet (lm), vilket anger ljusstyrkan i lampan, även kallat ljusflödet. Ju större ljusflödet är per förbrukad effekt (lm/W) desto energieffektivare är lampan.