Uppvärmning

Hur värms ert hus och hur stora är energikostnaderna? På dessa sidor kan du läsa om olika typer av uppvärmningssystem, vad ni bör tänka på vid val av ett nytt värmesystem samt mätning av energianvändningen och justering av värmesystemet.

Värmebehovet i ett flerbostadshus beror bland annat på byggnadsår och storlek. Normaltemperaturen i varje lägenhet bör ligga på ungefär 21 grader och några grader lägre i sovrummet. Varje grads ökning (eller sänkning) av temperaturen medför ungefär 5 procent ökning (eller sänkning) i energianvändning. En grundläggande förutsättning för att varje lägenhet ska ha samma temperatur är att värmesystemet är väl injusterat. Efter tilläggsisolering eller ombyggnader måste oftast en ny injustering göras. Med termostatventiler på elementen kan temperaturen finjusteras.

Idag värms de flesta flerbostadshus med fjärrvärme och under 2014 var den genomsnittliga energianvändningen 134 kWh per kvadratmeter för värme och varmvatten. I äldre hus, byggda innan 1960, var denna siffra något högre, ungefär 145 kWh per kvadratmeter. Enligt den nya byggnormen får energianvändningen i nya flerbostadshus uppgå till max 80 kWh/m2 och i särskilda fall 90 kWh/m2

Senast uppdaterad: 2016-09-27

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Page feedback

Page feedback

  • Posted on: 2019-06-28
  • By: Chas

TACK FÖR DIN MEDVERKAN

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Page Like