Elavtal

Funderar du på att byta elavtal? Tänk på att välja ett produktionsspecifierat elavtal, och gärna ett där elen producerats med förnybara energikällor och som är miljömärkt.

I och med att elen säljs på en fri elmarknad är det möjligt att byta elleverantör. Om du har elvärme kan du spara ett par tusen kronor genom att byta till ett bättre avtal. Det är viktigt att välja ett elavtal, gör du inte det så väljer din nätleverantör ett åt dig, vilket ofta inte är särskilt fördelaktigt för dig som konsument. Du vet att din nätleverantör har valt ditt elavtal om det på står anvisat avtal eller anvisat pris på din elfaktura.

Du kan antingen teckna ett avtal med rörligt eller fast elpris. Ett rörligt avtal innebär att priset för en kWh kommer att ändras varje månad. Ett fast elavtal innebär att du betalar samma pris för varje kWh under hela den period som avtalet tecknas för. Det finns även avtal som kombinerar ett fast och rörligt elpris. Hos en del leverantörer kan du teckna ett rörligt timavtal, där priset varierar från timme till timme. Som konsument kan du då påverka när på dygnet du vill använda din el och därmed påverka din elkostnad. Det genomsnittliga totalpriset på el som betalas av hushållskunder ligger på ca 1,5 kr/kWh (SCB, 2015).

Det finns många företag som säljer produktionsspecificerad el av olika slag, du kan välja vindkraftsel, vattenkraftsel, förnybar el och kärnkraftsel. Du kan också välja Bra Miljöval-märkt el. Mer information om "Bra miljöval" och vilka elbolag som erbjuder Bra Miljöval-märkt el hittar du på Svenska Naturskyddsföreningens hemsida. I energimarknadsinspektionens Elpriskollen visas en grön prick framför de avtal där elen tillverkas av förnyelsebar energi.

Det finns ca 200 olika elleverantörer att välja mellan. Väljer du en ny leverantör ordnar de med all administration för att genomföra bytet. Man måste själv ta reda på vilken leverantör som för tillfället har den billigaste elen. Tänk på att nätavgifterna inte berörs av den fria elmarknaden när du jämför priser. Nätavgiften betalar du till den som äger elnätet där du bor. Väljer du en annan elleverantör än den som äger nätet kommer du få fakturor från två olika företag.

Det finns flera hemsidor, exempelvis elpriskollen, som tagits fram av Energimarknadsinspektionen, där du kan jämföra avtal från olika elleverantörer. 

Senast uppdaterad: 2016-09-16

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Page feedback

Page feedback

  • Posted on: 2019-06-28
  • By: Chas

TACK FÖR DIN MEDVERKAN

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Page Like