Badrum & Tvätt

Spara energi i badrummet genom att minska varmvattenanvändningen och fylla tvättmaskinen.

Nedan följer några enkla tips på hur du kan minska din energianvändning i badrummet och tvättstugan!

Spara tappvarmvatten

  • Byt duschmunstycke. Den som duschar 5 minuter om dagen och har ett gammalt duschmunstycke (ca 12 liter/minut) gör av med 1 000 kWh energi på ett år. Med ett snålspolande duschmunstycke halverar du kostnaden för varmvatten. Testa din dusch genom att mäta hur lång tid det tar att fylla ett litermått. Fem sekunder motsvarar ungefär 12 liter/minut.
  • Duscha effektivt. Om du kortar ned dina duschtider från 10 min till 5 min halverar du också energianvändningen och kostnaden.
  • Laga/byt droppande kranar. Droppande kranar kan leda till stor vattenanvändning. Är det dessutom varmvatten är det en helt onödig energianvändning eftersom du inte drar någon nytta av den.

Tvätta energisnålt

En normal tvättmaskin tar ungefär 3,5 kg tvätt. För en genomsnittsfamilj är energiåtgången för tvättning ungefär 200-300 kWh/år.

  • Fyll maskinen. Om du fyller maskinen varje gång du tvättar minskar antalet tvättillfällen och därmed energiåtgången.
  • Välj låg tvättemperatur. Oftast räcker det att tvätta i 40oC, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 60oC för att bli ren. Om en familj helt undviker att tvätta vid högsta temperaturen kan energiåtgången minska med 50-80 kWh/år.
  • Centrifugera mera. Det går åt mindre energi om tvätten centrifugeras mer och torktumlas mindre. För varje liter vatten som kan tas bort genom centrifugering istället för eldriven tork eller tumlare, sparas ungefär en kWh. På ett år kan besparingen bli 200-300 kWh.
  • Satsa på en energisnål torktumlare. Om du tvättar 5 gånger per vecka sparar du ungefär 400 kWh/år med en A-märkt värmepumpstumlare jämfört med en konventionell C-märkt kondenstumlare. Om du låter tvätten självtorka utomhus går det inte åt någon energi alls.

Senast uppdaterad: 2016-09-16

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Page feedback

Page feedback

  • Posted on: 2019-06-28
  • By: Chas

TACK FÖR DIN MEDVERKAN

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Page Like