Ladda bilen – bidrag för laddstation

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Ladda bilen är ett bidrag för privatpersoner som vill ha en egen laddstation vid sitt eget hem.

Bidrag för laddstation

Ekonomiskt stöd – Grön ROT

Från och med 1 januari 2021 kommer det finnas ett nytt avdrag till laddbox. Avdraget hanteras av Skatteverket och går under namnet Grön Teknik. Grön Teknik är egentligen inget bidrag, utan en skattereduktion som fungerar som ROT- eller RUT-avdraget.
Man får skattereduktion för inköp och installation av laddstationer, solceller och batterier. Bidraget täcker inte kostnader för resor, utrustning eller administration i samband med installationen.

Privatpersoner som bor i villa, i bostadsrätt eller ägarlägenhet har rätt att få denna skattereduktion, kallat Grön Teknik.
Grön Teknik-bidrag liknar ROT-avdraget vilket innebär att företaget, exempelvis installationsfirman, fakturerar halva kostnaden till kund. Sedan ska företaget begära utbetalning från Skatteverket för andra halvan. Bidraget är upp till 50% av material- och arbetskostnaderna. Dock är beloppet för allt ditt ROT- och RUT-avdrag högst 50 000 kronor per år.

Du kan göra avdrag för alla installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021.Du behöver, förutom sedvanliga kontaktuppgifter, även veta fastighetsbeteckning för att kunna begära utbetalning från Skatteverket.
Laddningspunkten ska vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad och utrustas med typ 2-kontakt.

Fler bidrag

Här kan du läsa om andra bidrag som är aktuella just nu.