Kontakt

Här nedan hittar du våra vanligaste frågor och kontaktuppgifter.

Vanliga frågor och svar

Hur fixar jag laddplats hemma?

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda under natten är enkelt och bekvämt. För dig som vill köpa elbil uppstår frågor om vad som krävs, vad det kostar och hur du ska gå tillväga för att installera en laddplats. Följ länkarna nedan för att hitta mer information om laddplatser.

Ladda din elbil i villan

Ladda elbilar i bostadsrättsföreningen 

Vem ska jag vända mig till i min kommun?

Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen är ett samarbete mellan 26 kommuner. Vi har sammanställt information om din kommun och vem du kan vända dig till i olika frågor. Följ länken nedan.

 Kommunspecifik information  

Finns det bidrag att få?

Ja! Det finns olika typer av bidrag du kan att få, till exempel stöd för att fixa laddplatser till elbil i BRFen eller skattereduktion vid installation av solceller i villan. Följ länken nedan för att läsa mer om de olika stöden.

Bidrag och stöd 

Mina elräkningar är så höga, vad kan jag göra?

Detta är en vanlig fråga till energirådgivningen. Ett genomsnittligt hus i Sverige använder ca 23 000 kWh energi. Ungefär 6 000 kWh av dessa går till hushållsel, det vill säga används till kök, belysning, elektronik med mera.

Vi har samlat 10 tips för hur du kan få ner din elanvändning hemma. Följ länken nedan!

Minska din elanvändning 

Hur hittar jag en bra installatör?

Energi- och klimatrådgivningen är en opartisk kommunal verksamhet och kan inte rekommendera enskilda företag. Vi hänvisar därför till de olika branschorganisationerna inom energiområdet. Följ länken nedan för att läsa mer om hur man väljer installatör och vilka branschorganisationer som finns.

Välja värmesystem i småhus 

Jag vill byta uppvärmningssystem, hur går jag tillväga?

En av de vanligaste frågorna vi får handlar om uppvärmningssystem. Här finns inget snabbt svar. En bra start är att få koll på sitt energibehov idag, hur mycket energi används? Steg två är att försöka minska sin energianvändning. Följ länken nedan för att läsa mer om detta.

Välja värmesystem i småhus 

Vill du fortfarande byta värmesystem finns några olika att välja mellan.Vanliga värmesystem att byta till är fjärrvärme, ved- & pelletspannor, värmepumpar av olika slag och solvärme. Följ länkarna nedan för att läsa mer om dessa.

Fjärrvärme 

Pannor 

Värmepumpar 

Solenergi 

Jag vill ha solceller, hur går jag tillväga?

Att installera solceller behöver inte alls vara så krångligt. Följ länkarna nedan för att läsa mer om solenergi.

Solenergi i småhus 

Solenergi i bostadsrättsföreningar

Energimyndigheten har tagit fram Solelportalen med steg för steg guider och information som hjälper dig från idé till installation. Följ länken för att komma till Solelportalen.

Energimyndighetens Solelportalen

Med hjälp av vår solkarta kan du se vilken potential för solenergi som finns på just ditt tak. Följ länken nedan för att få fram solkartan.

Solkartan 

Kontakta oss

Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig

Ring oss så får du prata med någon av våra energi- och klimatrådgivare. Vi svarar på frågor och ger råd via telefon på helgfria vardagar:

Tisdag – torsdag 09:00-12:00 och 13:00-16:00
Fredagar 09:00-12:00 och 13:00-15:00

För privatpersoner finns även möjlighet till digitalt möte. Ring eller maila oss för att boka tid!