Energins klimatpåverkan

All energianvändning har en miljöpåverkan. Hur stor den blir beror på vilken energikälla som används.

En sparad kWh är den bästa kWh!

En sparad kWh (kilowattimme) är gratis och medför ingen miljöpåverkan. Börja därför alltid med att se över om energianvändning kan minskas. För dig som bor i lägenhet kan det handla om att korta ner tiden i duschen, inte blockera element med möbler, köpa energieffektiva lampor, koka vatten i vattenkokare, använda lock på kastruller, anpassa värmen efter årstiderna och stänga av apparater och lampor som inte används. Åtgärderna kanske låter obetydliga men det går att konstatera att energianvändningen varierar kraftigt mellan olika hushåll i samma typ av lägenhet. Beteendet har en stor inverkan på hur mycket energi som går åt. Läs mer om hur du kan minska din elanvändning i vårt faktablad.

För dig som bor i villa eller bostadsrätt och själv kan göra större förändringar i hemmet spelar beteendet ännu mer roll. Genom att välja energisnåla apparater och se till att huset är väl isolerat kan man spara åtskilliga kilowattimmar och därmed även minska sin miljöpåverkan. När du sänker temperaturen med en grad minskar energianvändningen för att värma huset med cirka fem procent!

Valet av energislag avgör miljöpåverkan

Vilket energislag som används och hur vi använder det är avgörande för hur stor miljöpåverkan blir. Du som är husägare kan i mycket stor utsträckning påverka hur stor miljöpåverkan uppvärmningen av ditt hus medför. Nedan ser du vilka positiva och negativa egenskaper våra vanligaste uppvärmningsformer har.

Senast uppdaterad: 2018-06-04

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Page feedback

Page feedback

  • Posted on: 2019-06-28
  • By: Chas

TACK FÖR DIN MEDVERKAN

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Page Like