Bränslesnål bilkörning

Genom att köra tids- och bränsleeffektivt, även kallat sparsam körning eller eco-driving, gynnar du miljön och din plånbok. Tänk också på att använda motorvärmare, bra däck och att inte ha onödig last i bilen.

Sparsam körning

Genom att köra sparsamt kan du minska bränsleförbrukningen med 5 till 15 procent. Det innebär lägre utsläpp av växthusgaser och andra föroreningar som påverkar din närmiljö.  Det blir också en lugnare trafikrytm och säkerheten ökar. Numera är sparsam körning ett obligatoriskt inslag i körkortsutbildningen.

Grunden i sparsam körning är att köra med framförhållning och undvika onödiga stopp, då start från stillastående drar mycket bränsle. Håll avstånd till framförvarande bil och släpp gasen i tid före trafikljus och korsningar. Accelerera snabbt och bestämt, men inte hårt, med halv gas upp till den fart du vill ha. Undvik att accelerera i uppförsbacke, utnyttja i stället farten från föregående nedförsbacke. Växla upp tidigt och kör på högsta möjliga växel. Ettan är en startväxel, kör bara ett par billängder på den. Växla direkt från 2:an till 4:an eller från 3:an till 5:an. Om du släpper gasen helt när motorns varvtal ligger över 1200–1300 varv per minut drar motorn inget bränsle alls. Växla därför ner strax innan 1200–1300 varv för att behålla nollförbrukningen av bränsle. Genom att använda motorbroms stängs bränsletillförseln av helt medan farten minskar. Fotbromsen behöver dock användas ibland för att den ska behålla god funktion.

I automatväxlade bilar är det ännu viktigare med planerad körning, eftersom det inte går att använda motorbomsen på samma sätt. Lägg i neutralläge vid stopp för minskad bränsleförbrukning. Starta mjukt med litet gaspådrag. Efter första uppväxlingen, gasa mer bestämt för att korta accelerationstiden.

Håll hastighetsgränserna

Ju högre hastighet, desto mer ökar bränsleförbrukningen när hastigheten ökas ytterligare. Två riktmärken:

  • Om du sänker din hastighet från 110 till 100 km/tim minskar du bränsleförbrukningen med 10 procent.
  • Om du sänker din hastighet från 100 till 90 km/tim minskar du bränsleförbrukningen med ytterligare 10 procent. Dessutom är tidsvinsten med att åka i 100 km/tim jämfört med 90 km/tim i 5 mil endast 3,5 minuter.

Undvik tomgångskörning

Avgaser är som giftigast just när motorn startats och därför är tomgångskörning under mer än en minut förbjuden i de flesta kommuner. När motorn är kall arbetar inte katalysatorn på full effekt och partiklar och cancerframkallande ämnen från avgaserna släpps rakt ut i luften. Starta motorn först när du faktiskt ska köra iväg!

Använd motorvärmare

Att använda motorvärmare är ett bra och enkelt sätt att värna om miljön, då en varm motor drar mindre bränsle än en kall. För en resa på 6 km kan utsläppen minska med 50 till 80 procent om man använt motorvärmare innan. Dessutom blir det oftast en ekonomisk vinst eftersom värdet av den sänkta bränslekostnaden nästan alltid överstiger elkostnaden. Koppla in motorvärmaren:

  • 1,5 timme innan körning om temperaturen är under -15 °C
  • 1 timme innan körning om temperaturen är upp till 0 °C
  • 20 minuter innan körning om temperaturen är upp till +10 °C

Tänk på att använda tids- eller temperaturstyrda motorvärmare.

Kupévärmare är däremot är en lyx som kostar energi! En kupévärmare drar normalt tre gånger så mycket energi som en motorvärmare. Välj därför med omsorg de tillfällen då du känner att det verkligen finns behov av att även kupén ska vara varm när du sätter dig i bilen.

Däck

Använd rätt däcktryck och energismarta däck. Rätt däcktryck (se bilens instruktionsbok) kan minska bränsleförbrukningen med upp till 10 procent. Dessutom håller däcken betydligt längre och bilens köregenskaper blir bättre.

Nya däck till personbilar, lastbilar och bussar är märkta med energieffektivitet på motsvarande sätt som exempelvis vitvaror. Däcken märks med energiklasserna A–G, där A är mest bränsleeffektivt med lågt rullmotstånd. Enligt Energimyndigheten kan en genomsnittlig bensinbilist spara ca 1 700 kronor per år i bränslekostnad och dieselbilisten ca 1 300 kronor per år med energieffektiva däck och sparsam körning.

Avlasta bilen

Takbox och takräcke betyder ökat luftmotstånd vilket leder till att bilen inte rullar lika lätt. En takbox kan öka bränsleförbrukningen med 10–15 procent per mil.

En tung bil drar mer bränsle. Kör därför inte runt med onödig vikt i bagageutrymmet.

Service av bilen

En väl servad motor är mer bränsleeffektiv och släpper ut mindre avgaser. Regelbundet byte av oljor, filter och tändstift liksom rengöring av motorn är viktiga åtgärder. När motorn mår bra slits den också mindre.

Senast uppdaterad: 2016-12-14

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Page feedback

Page feedback

  • Posted on: 2019-06-28
  • By: Chas

TACK FÖR DIN MEDVERKAN

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Page Like