Hur har det gått?

Under #utanbilendealen kan vi följa familjernas vardag. Här går vi in lite djupare på hur det faktiskt har gått.

Hur har det gått - läs intervjuerna med testfamiljerna nedan

Ninel & Mickey från Stockholm
Utan bilen dealen
Ninel & Mickey från Stockholm
Ninel, Mickey och deras barn är med i Utan bilen dealen. Det har lånat två elcyklar och en cykelvagn. Deras resa kan du följa under #utanbilendealen på Facebook.
"Från betongen till sjöidyll på bara en cykeltur"

Nu är testperioden slut, vad händer nu?

Vi kommer definitivt fortsätta cykla mer. Det har blivit mycket mer att man tänkt bort bilen så det vore konstigt att börja tänka bil igen. Jag tänker fortsätta cykla till jobbet på Kungsholmen i höst, säger Ninel.

Inom norrort för lokala resor har det varit suveränt med cyklarna, smidigt och snabbare än bilen och barnen tycker det har varit roligt, säger Mickey.

Vad har varit största utmaningen?

Att cykla in till stan har inte varit det smidigaste för det är dåligt med cykelbanor. Vi har testat olika cykelbanor för att klura ut vilken väg som är bäst och passar för våra cyklar. GPSen visar även stigar i skogen som cykelbanor, som man kanske inte vill åka på. Det har varit en prövning att ta reda på hur man ska ta sig in till stan på ett smidigt sätt.

Vad har varit största möjligheten?

Att kunna ta sig till platser utan att åka kollektivt. Jag har kunnat ta mig runt och sluppit åka tunnelbana under pandemin. Det har varit det allra bästa. Vi kan åka snabbt till mormor och morfar utan att ha dåligt samvete för att vi tar bilen och vi behöver inte ha panik på tunnelbanan och säga åt barnen att inte slicka på något.

Ni har lånat en cykelvagn, hur har den fungerat?

Den har funkat jättebra och är väldigt smidig. Lådcykeln tycker jag var stor och svår att hantera, där har vagnen varit smidigare och lättare att hantera, säger Ninel.

Hur tänker ni kring miljövinsten av att välja cykel, som ni har gjort nu?

Det är en härlig känsla att ha varit lite mer hållbar. Jag räknade på hur mycket jag sparat i bensin med mina cykelresor och det är mycket, säger Ninel.

Miljöaspekten är viktig för oss och vi försöker leva miljövänligt. Det är en stor motivation till att vi ville göra det här och testperioden har visat oss att det går. Nu pratar vi mycket om alternativa sätt att lösa olika resor vi ska på, så vi inte behöver ta bilen. Det är ett nytt mindset vi har!

Har testperioden levt upp till era förväntningar?

Ja! Vi har till och med blivit förvånade över hur smidigt det varit. Det går snabbt, är skönt och man kommer inte fram helt slut. Man kommer så långt på 15-20 min här i norrort. Det finns så roliga fina platser som är nära. Det är cykelavstånd till en sjö till exempel. Från betongen till sjöidyll på bara en cykeltur!

Utan bilen dealen
Maria och Nille från Stockholm
Maria och Nille är en av familjerna i Utan bilen dealen. De har lånat två elcyklar och en cykelvagn. Följ deras resa under hos @nilleaf på Instagram.
"Otroligt skönt att inte behöva leta parkering!"

Nu är testperioden slut, vad händer nu?

Vi kommer definitivt fortsätta cykla.  Bromma har levt upp under pandemin. Det är stora uteserveringar, restaurangerna har lunchöppet, det är liv och rörelse. Det har varit trevligt och jag hoppas det förblir.

Vad har varit största utmaningen?

Räckvidden på batteriet har varit lite kortare än jag hoppats på. Så de har inte helt kunnat ersätta bilen för de är lite trögtrampade utan el. Men den täcker ändå 80 % av behovet. Annars har vi inga större utmaningar, förutom att cykelkorgen har stora håll så grejer ramlar ut, skrattar Nille.

Vad har varit största möjligheten?

Cyklarna har utökat aktionsradien för att kunna göra spontana utflykter i närområdet. Istället för att åka till närmaste torget för lunch har vi nu tillgång till alla torg längs spårvagnen!

När man cyklar så är man också en bättre konsument. Det är lättare att stanna här och där och handla. Vi har gjort flera inköp hos frukt- och grönsakshandlare här och där istället för att åka iväg till en stormarknad. Det har varit superhärligt!

Dessutom är det otroligt skönt att inte behöva leta parkering eller få p-böter!

Berätta om en riktigt bra dag eller ett tillfälle som ni använder cyklarna?

Vi har kunnat vara mer spontana i inköp, luncher, middagar och fika. Vi har börjat fika betydligt mer ihop hela familjen. Någon är ute med en hund och smsar: jag tänker sätta mig på ett fik om 20 min, vilka kommer? Och så strålar vi samman! Det har vi aldrig gjort förut. Jag skulle inte gå upp till torget för en kopp kaffe och en bulle. Men om man hoppar upp på cykeln är tröskeln väldigt låg. Det är det största grejen, cyklarna har suddat ut uppförsbackarna för oss, bildligt och bokstavligt.

Om ni tänker på era förväntningar innan, har testperioden levt upp till dem?

Jag trodde vi skulle använda cykelvagnen mer för stora inköp men istället har vårt köpbeteende ändrats. Vi har inte gjort storhandlingar utan handlar mer då och då, fyller korgen och hänger en kasse på handtaget, eftersom vi ändå har varit ute och rullat mycket i närområdet. Vi gynnar våra lokala affärsinnehavare och det känns kul!

 

Maddy och Ludvig från Haninge
Utan bilen dealen
Maddy och Ludvig från Haninge
Maddy, Ludvig och deras barn är med i Utan bilen dealen. De har lånat en lådcykel och en vanlig elcykel. Deras resa kan du följa hos @mrsamsoniten på Instagram.
"Man kan transportera allting i lådcykeln"

Vad händer efter testperioden, fortsätter ni cykla?

Det tror jag definitivt att vi gör! Jag har använt cykeln varje dag till olika ärenden och det kommer jag fortsätta med, säger Ludvig.

Vad har varit största utmaningen?

Det har varit när det regnar, då är det inte supersmidigt att cykla. Annars har det inte varit så stora utmaningar. Jag har använt den varje dag för att hämta/lämna barn, åka till jobbet, handla. Ja, till allt i närområdet där vi förut tog bilen. Barnen tycker jättemycket om lådcykeln. Den är som en berg- och dalbana tycker dom. Är man 6 och 4 år tycker man den är fantastisk!

Vad har varit största möjligheten?

Att se att det går att inte använda bilen. Man blir lite låst ibland i sina vanor och tar bilen utan att tänka sig för men möjligheten att inte göra så nu är stor. Vi har lådcykeln precis utanför dörren så det går fort, bara packa ihop grejerna och dra. Det gäller bara att komma ihåg att ladda batteriet.

Hur tänker ni kring er minskade miljöpåverkan under denna period?

Som en familj tänker man först och främst väldigt praktiskt men det känns såklart också väldigt bra att vi inte använt bilen. Jag har cyklat ca 80 mil på lådcykeln, det motsvarar ca 100 liter diesel som vi inte har släppt ut i miljön och det känns bra!

Har cyklandet haft andra effekter på er familj och era vanor?

Ja, lite. När vi handlar har det blivit så att vi bara handlar det som faktiskt behövs, för att man ska ha med det i cykeln sedan. Och nu när jag tar med mig allt skräp i lådan har vi blivit mer noggranna med källsortering.

Hur har testperioden levt upp till era förväntningar?

Jättebra! Förväntningarna var att vi skulle cykla mer och det har vi! Vi har också kommit på flera användningsområden från cykeln än vi först hade räknat med, så där har förväntningarna överträffats. Till exempel att man kan ha lådcykeln för att slänga skräp, man kan transportera allting i den!

Sten och Miriam från Tyresö
Utan bilen dealen
Sten och Miriam från Tyresö
Sten och Miriams familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. De har lånat en lådcykel och en vanlig elcykel. Följ deras resor under hos @hellbergmiriam och @sten.hellberg på Instagram.
"Man klarar allting med cykel!"

Nu är testperioden slut! Vad händer nu, fortsätter ni cykla?

Vi kommer definitivt fortsätta cykla.  Det har varit lättare att få med barnen på cykling nu! Förut cyklade vi till exempel inte till träningen men det har vi gjort nu under testperioden och kommer försöka fortsätta det. Vi kanske fortsätter handla med bilen men då gör vi det i samband med andra resor, för att köra så lite som möjligt.

Vad har varit största utmaningen?

De dagarna då det har varit mycket aktiviteter, när vi ska fram och tillbaka till olika stället. Då är det svårt att få tiden att räcka till och man kanske inte riktigt orkar cykla så mycket. Sedan är cykelvägarna här ute är inte alls bra.

Om man vill cykla längre kanske man skulle ha ett extra batteri. Runt 2,5 mil klarar lådcykeln. Att stå med en sådan utan laddning sen är inte alls roligt, den är väldigt tung.

Vad har varit den största möjligheten?

Att man inte behöver bil! Man klarar allting med cykel! Dessutom älskar barnen att åka i lådcykeln! Dom vill åka massor och tar med sig kompisar som får åka med.

Hur har andra bemött er? Vad har andra sagt om detta projekt och ert deltagande?

Alla vi möter är intresserade, frågar vad är det för projekt, om man får vara med, och säger att de också vill ha en lådcykel.

Berätta om en riktigt bra dag eller ett tillfälle som ni använde cykeln?

Det har varit roligt att hänga med i tempot, jag har cyklat snabbare än Sten för en gång skull, när jag cyklar vanliga elcykeln och han lådcykeln, berättar Miriam. Det har varit kul för det händer inte ofta.

Jag är svettig när vi kommer fram men inte Miriam, tillägger Sten.

När vi har haft kompisar till barnen hemma har de velat ta en tur med lådcykeln. Det har varit en del av aktiviteten, en lådcykeltur. Vi bor ganska högt upp så det är roligt att bara åka ner för vår backe, berättar Sten.

Katarina från Håbo
Utan bilen dealen
Katarina från Håbo
Katarina och hennes barn är med i Utan bilen dealen. De har lånat två elcyklar och en lådcykel. Deras resa kan du följa hos @balstaeltramp på Instagram.
"Man tar sig längre på kortare tid"

Vad har varit största möjligheten med att ha tillgång till elcyklar?

Att kunna cykla inom Bålsta och ta sig runt med stora tunga grejer i lådcykeln, som jag inte kan ta på en vanlig cykel. Där har elcykeln varit ett bra alternativ istället för bilen. Man tar sig också längre på kortare tid!

Sen har vi kunnat göra lite utflykter. Jag har tonårsbarn och vi har alla fått låna en varsin cykel så vi har kunnat cykla tillsammans. Det har varit roligt!

Vad har varit största utmaningen?

Alla tillbehör som tar plats! Batterierna ligger på rad i hallen och laddarna ska plockas fram och plockas undan mellan varven. När man bor som jag gör och inte har ett garage eller egen tomt blir det också lite svårt med var man ska ställa cyklarna.

Jag har använt lådcykeln när jag ska fram och tillbaka någonstans men inte så att jag har behövt lämna den någon annanstans en längre tid. Jag vågar inte riskera att någon tar den.

Vad tycker familjen och vänner?

Båda barnen har fått använda cyklarna till skolan ibland och också till aktiviteter och kompisar. Det har varit uppskattat att bara kunna cykla iväg till någon annan del av Bålsta och träffa kompisar.

Sedan har våra grannar lagt märke till cyklarna och känt sig inspirerade. De har lånat lådcykeln och testat att hämta sina barn på förskolan. Deras barn tyckte det var jättehäftigt att få åka i lådan så jag tror att vi har inspirerat till några elcykelköp.

Hur tänker ni kring att ni nu har levt extra miljövänligt under en period?

Jag själv känner att jag verkligen vill gå och cykla så mycket som jag kan, eller åka kollektivt. Det som har känts roligast med denna testperiod är att ha fått inspirera andra att haka på. Och även att kunna låna ut cykeln till de som vill testa!

Anders och Marga från Danderyd
Utan bilen dealen
Anders och Marga från Danderyd
Anders och Margas familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ deras resa på Facebook under #utanbilendealen.
"Shopping has never been so fun!"

Hur har det gått?

Jag älskar att cykla, säger Anders

Shopping has never been so fun, fyller Marga i.

Jag tycker båda cyklarna är jättebra. Med lådcykeln kan man till exempel skjutsa polare, vara lite taxichaufför. Sen kan man frakta saker i den och när jag var sjuk och inte orkade cykla på en vanlig cykel så var det superskönt med elcykel. Jag hoppas vi fortsätter ha elcykel, säger sonen Calle.

Vilka resor brukar ni byta ut?

Anders cyklar till jobbet med elcykeln och sen handlar vi mat med lådcykeln, åker till marknaden och kolonilotten, berättar Marga. Häromdagen tog vi en cykeltur runt Danderyd istället för en kvällspromenad. Marga skjutsade mig i lådan, berättar Anders. Sedan har Calle startat en affärsverksamhet och åker runt och städar bilar med hjälp av lådcykeln, fortsätter Anders.

Jag jobbar på olika skolor som jag åker emellan. Det är snabbare gjort med cykeln än med bilen eller bussen, berättar Marga. Dessutom får jag träning till och från jobb, och frisk luft!

Hur tror ni era resvanor kommer se ut i framtiden?

Vi håller på att titta på vilken typ av elcykel vi behöver, det finns ganska många modeller att välja på. Men vi känner att det här med att cykla för att ta sig runt är absolut någonting som vi kommer fortsätta med. Jag tror inte vi kommer vilja ha en bil, säger Anders.

En annan sak som har varit jättebra under denna testperiod är att barnen går mycket mer, till skolan till exempel, säger Marga.

Ni har ett tips att dela med er av, berätta!

Vi lärde oss ganska snabbt att de här cyklarna är stöldbegärliga, så vi har installerat ett skaklarm på dom, berättar Anders. Larmet är speciellt gjort för cyklar så om någon stöter till ens cykeln så går ett kort larm, som en varning. Men fortsätter du med cykeln då går larmet av ordentligt, som ett billarm, och tjuter i ett par minuter. Det funkar jättebra!

Har ni något roligt minne från cykelturerna att dela med er av?

Jag har testat på en lång cykelresa på 2 mil till Midsommarkransen som var väldigt härlig när jag väl kom ut, berättar Anders.

Jag och mina kompisar åkte runt i lådcykeln, dunkade musik och käkade choklad, säger Calle.

Mitt bästa minne är när vi handlade mat tillsammans med lådcykeln. Vi har en jättefin cykelväg till affären och Calle satt i lådan med benen hängandes ut. That was so much fun, säger Marga.

Elin och Christian från Stockholm
Utan bilen dealen
Elin och Christian från Stockholm
Elin och Christians familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna familjen på Instagram på @cyklande_familjen.
"Det är en väldig frihet"

Hur har det gått att byta ut bilen?

Vårt mål har hela tiden varit att byta alla resor under milen och det tycker jag vi har klarat till kanske 95%. Lådcykeln är ett jättebra komplement i vardagen. Lådcykeln har varit ett bra tillskott när det kommer till att transportera sig med 3 barn, berättar Elin.

Vad tycker barnen om lådcykeln?

Dom gillar den! Yngsta dottern Märta, 2 år, tycker jättemycket om åka cykellådan. Hon kan klättra upp i lådan, spänna fast sig själv och nästan ta på sig hjälmen själv. Det är en väldig frihet så för barnen att inte behöva bli liksom intryckta och fastspända i bilen.

Har du något extra fint cykelminne från våren som gått?

Igår vaknade barnen tidigt och eftersom cykeln står på tomten så bestämde jag att jag grejar att göra en frukostutflykt själv. Det är bara att packa i barnen och lite mackor i lådan och sen drog vi ner till stranden och var där nere redan klockan är 8 på morgonen. Det blev en jättefin förmiddag!

Vi bor i radhus, med bilen en bit bort, så hade vi tagit den hade jag behövt bära allting upp till bilen och få in alla barn där. Jag hade nog inte gjort den utflykten om jag inte hade haft cykellådan, säger Elin.

Har du något medskick till de som själva funderar på lådcykel?

Jag vet inte om lådcykeln utkonkurrerar en bil helt. Batteriet räcker inte hur långt som helst och det har vi märkt vid flera tillfällen. Men jag skulle absolut säga att den är ett bra komplement i vardagen! Till exempel om man vill handla med cykel, berättar Elin.

Kommer ni sakna elcyklandet efter projektet?

Jag tror att jag kommer sakna lådcykeln men inte den vanliga elcykeln. Cyklar man under milen så känns det som att det ofta är tillräckligt med att trampa med sina egna ben. Men lådan kommer jag sakna!

Tror du att det här projektet har påverkat hur ni ser på era resvanor?

Jag hoppas det! Vi hade nog inte anmält oss till det här projektet om vi inte hade varit sådana som ville påverkas åt det här hållet. Vi är mycket ute och rör på oss och trivs i skog och natur. Nu när vi äntligen börjar få lite större barn som är lite mer rörliga, då tror jag verkligen att lådcykeln är ett jättebra komplement!

Anna från Haninge
Utan bilen dealen
Anna från Haninge
Anna och hennes barn är en av familjerna i Utan bilen dealen. De har lånat en lådcykel och du kan följa deras resor under #utanbilendealen.
"Det här har varit en tankeställare"

Hur har det gått?

Jag har inte använt den lika mycket som jag hade tänkt mig av olika anledningar. Vissa resor har fungerat jättebra och andra har jag inte fått ihop. Bäst är att åka och storhandla med lådcykeln, det är ungefär 4 km till affären. Sedan hade jag en förhoppning om att vi skulle kunna cykla till träningar men vi hinner inte det!

Det är 7-10 km till våra olika träningar, men till exempel kan jag ha träning kl 9 och sedan ska dottern till en träning vid 11, så det blir mycket åkande fram och tillbaka. Jag har under den här testperioden insett hur tidsoptimerat mitt schema är, berättar Anna.

Så vad tänker du om era framtida resvanor?

Jag tänker att vi måste börja se över var och hur vi gör saker mer än vad vi gör. Vi kan ta återigen det här exemplet med träningen att jag åker till Tyresö och tränar, kommer hem, duschar, hämtar dottern och kör tillbaka till Tyresö för hennes träning. Det är ju egentligen vansinnigt. Det hade ju varit bättre i så fall om jag kunde hitta ett sätt så att vi kan träna samtidigt. Den här testperioden har varit en tankeställare för mig, säger Anna.

Cyklar barnen något på lådcykeln?

Barnen har cyklat också men mest på kul. Jag har testat att köra dottern till skolan i cykeln och det funkade jättebra. Sonen vill väldigt gärna ta lådcykeln till skolan men där finns tyvärr ingen bra parkeringsmöjlighet för den.

Har du något medskick till den som går i elcykeltankar?

Jag tror att man ska börja med att gå igenom vad man använder bilen till, speciellt de kortare resorna. Titta på var man kan ta bort, sedan kan man titta på de resorna som är kvar och fundera på om man tror att en elcykeln kan passa för de resorna, säger Anna.

Det går ju dessutom väldigt mycket snabbare att cykla med el än utan! Jag lyckades slå av batteriet vid ett tillfälle och då blev det väldigt tydligt hur mycket längre tid det tar utan batteriet. Det tar 15-20 min och cykla med med el till affären, men utan el tog det nästan 40 minuter att ta sig hem med fullastad låda!

Känner du att det var rätt beslut att vara med i projektet?

Absolut! Jag tycker det har varit jättebra och även om just lådcykel inte visade sig vara det jag behöver så har det gett mig mycket att fundera på. Det blir liksom tydligare när man faktiskt har cykeln på plats och får testa om det passar en eller inte. Det var jättekul att få göra det här!

Teddy från Botkyrka
Utan bilen dealen
Teddy från Botkyrka
Teddy och hans familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ honom i sociala medier under #utanbilendealen.
"Det går fortare att cykla"

Hur har det gått med elcykeln?

Det känns bra! Det går smidigt att cykla tycker jag. Främst har jag cyklat till och från jobbet, en sträcka på 1,7 mil som tar ungefär 45 min. Det går fortare att cykla till jobbet än att ta bilen!

Har du bytt ut några andra resor?

Jag har lånat en vanlig elcykel så det har varit lite svårt att handla med den och sedan är det lite svårt att skjutsa barnen till aktiviteter, eftersom jag inte har någon låda. Men barnen tycker också om cykeln. De cyklar till kompisar eller för att köpa glass till exempel. För dom är cykling väldigt smidigt eftersom de inte har körkort och då kan ta sig iväg även om inte jag är hemma.

Vad tänker du om din egna resvanor efter det här projektet?

Jag kommer cykla mer. Jag vill köpa en elcykel och fortsätta cykla till jobbet!

Vad skulle du säga är den största fördelen med att elcykla?

Att det är bättre för miljön och man får frisk luft. Det är inte så mycket motion när elen är på men meningen med detta är inte motionen utan att det är bättre för miljön än bilresande. Och man slipper trängseln!

Den största nackdelen?

Svenskt väder! Man måste ha kläder för alla olika väder och vara beredd på att man kan få uppleva alla olika väder under samma cykeltur. Det kan bli dyrt att köpa in de kläderna man behöver kunna cykla. Jag har köpt en del nya kläder, som klarar regn till exempel.

Har du märkt någon skillnad i välbefinnande nu när du cyklar mer?

Ja, speciellt nu när det är fint väder också, då är det ännu skönare.  Man får frisk luft och slipper all biltrafik, köer och sånt.

Lina och Sayid från Huddinge
Utan bilen dealen
Lina och Sayid från Huddinge
Lina, Sayid och deras barn är en av familjerna i Utan bilen dealen. Deras resa kan ni följa på @familjutanbil på Instagram.
"Barnen är nöjdare i lådcykeln än i bilen"

Hur känns det att elcykla?

Det känns superbra! Det är jätteroligt och ett nytt sätt att leva våra liv som fungerar väldigt bra, berättar lina.

Vilka resor är det ni bytt ut?

Framförallt är det till och från skola och förskola. Det är en onödig sträcka att ta med bil, men det är så lätt hänt att det blir en dålig vana. Men med lådcykel går det nästan lika fort, bara sätta ner barnen i lådcykeln och trampa iväg. Sedan har vi åkt ner till centrum och handlat med cykeln, hämtat ut paket och åkt till kungens kurva. Barnen är nöjdare i lådcykeln än i bilen, säger Lina.

Har något varit svårt?

Ja, det är om man ska handla någonting större än vad det finns rum i lådcykeln, då måste vi fortfarande ta bilen. Men för vardagsärenden går det lika bra med elcykel.

Vad säger barnens vänner?

På förskolan frågar många barn om de kan få åka med!  Dom tycker att det ser roligt ut och vi har ju faktiskt hämtat kompisar med lådan som får åka med, och dom tycker att det är väldigt spännande. Föräldrarna säger ”Men gud vad smart” och ser att barnen är nöjda och glada, berättar Lina.

Har du något fint minne från den här cykelvåren?

Vi åkte till kungens kurva för några veckor sedan och det var väldigt mysigt. Det är en jättefin väg dit, vi köpte glass, verkligen att hann med att prata och titta på omgivningen. Till exempel såg vi hästar! Det blev ett härligt tillfälle som vi minns. Vi har också gjort kvällsutflykter till lekparker i kvällssolen och värmen. Det blir enklare med lådcykel, alla barn får plats i lådan och är nöjda, och det känns bra att vi inte släpper ut några avgaser!

Hur är cykelinfrastrukturen?

Ja, det finns väl en del att önska där. Det finns inte alltid en bra cykelväg eller så är en del av sträckan bra men inte andra delen. Lådcykeln behöver utrymme men ibland behöver man trycka sig in på en smal trottoar eller göra skarpa svängar. Och höga kanter är ju superjobbiga för då måste man kliva av och lyfta ner eller upp hela cykeln. Med barn i är det jättetungt, säger Lina.

Vad händer efter projektet?

Det är varit ett superbra projekt, just att man ser hur enkelt det kan vara att ta sig ut utan bilen, speciellt i närområdet. Vi kommer fortsätta cykla lådcykel och det är ju ett bevis på hur bra lösning det varit, även i en stor familj som vår med 3 barn. När vi cyklar kommer en av oss föräldrar få ta en vanlig cykel och den andra cykla lådcykeln, så där kan det bli lite diskussioner, skrattar Lina.

Thomas och Mia från Huddinge
Utan bilen dealen
Thomas och Mia från Huddinge
Thomas och Mias familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna familjen på Instagram där Mia lägger upp bilder från sina cykelresor. Ni hittar dem på @familjenostberg.
"Det känns lyxigt"

Ni har lånat en lådcykel och en elcykel, hur går det?

Det är mest jag som cyklar, berättar Mia. Jag cyklar till och från jobbet varje dag!

Jag använder mest lådcykeln, säger Thomas, till träningar och ibland bara för att komma ut lite. Thomas berättar att han är hemma sjukskriven och det är väldigt smidigt att lådcykeln är 3-hjulig eftersom han svårt med balansen. Lådcykeln har blivit ett klockrent hjälpmedel, berättar han.

Vi är halvvägs in i projektet nu när vi skriver detta, känns det fortfarande lika lätt och peppigt som i början?

Att cykla till och från jobbet är det lättaste. Det är både smidigt och skönt. Det blir en stund av mindfullness berättar Mia. Istället för 20 min i bil tar det 12 min med cykel!

Och vädret, tillägger Thomas, det har blivit mycket härligare nu med lite sol och värme jämfört med i april när det till och med snöade lite.

Ni verkar ge cyklarna ett bra betyg?

Ja, det känns lyxigt med cyklarna, säger Thomas! Vi har inte haft elcyklar förut.

Fyra veckor in i projektet sålde vi faktiskt vår ena bil, berättar Mia. Vi hade pratat om det länge men nu tänkte vi äsch vi gör det. Det finns ingen anledning att sitta i en bil till och från jobbet.

Hur går det att cykla i regn och rusk?

En lördag när det bara regnade så frågade faktiskt yngsta dottern ”Kan vi inte bara åka och handla någonting nu, dra på kapellet på lådcykeln och åka ut i regnet”, berättar Mia.

Hon tycker det är superhärligt att sitta i lådan under kapellet när det regnar, säger Thomas och skrattar.

Men det kan bli svårmotiverat att få ut dom i regnet om dom ska cykla själva. Häromdagen skulle vi på fotbollsmatch i regnet och då löste vi det istället genom att samåka med en granne, berättar Mia.

Vad skulle ni säga till dem som går i tankarna att köpa elcykel, men inte riktigt har vågat än?

Till arbetspendling tycker jag det funkar superbra, säger Mia. Och sen har vi pratat med några grannar som har yngre barn än oss och där skulle jag verkligen rekommendera en lådcykel, alltså klockrent, säger Mia!

Sedan är det lite svårt med parkering av cykeln, för den känns stöldbegärlig, men jag skulle helt klart säga att alla positiva delar överväger de negativa, tillägger Thomas.

Fredrik och Ida från Sollentuna
Utan bilen dealen
Fredrik och Ida från Sollentuna
Fredrik och Idas familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna familjen på Instagram där de lägger upp bilder och filmer från sina cykelresor. Ni hittar dem på @familyoffiveontour.
"Det är inte lättare att ta bilen dit det är mycket lättare att ta elcykeln."

Hur känns det nu när det gått ett tag i projektet kan ni komma på några insikter ni fått under tiden?

Ingen skillnad skulle jag säga, tycker Ida. Fast det är en självklarhet nu att man tar cykeln. Innan så kunde jag glömma bort mig att jag skulle ta cykeln och då hade jag för liten marginal men det berodde ju bara på dålig planering. Nu tänker jag automatiskt att jag ska ta cykeln och planerar där efter. Så nu tänker jag direkt ”kan jag ta cykeln?”.

Det kanske blir lite problem sen när barnen ska spelas hockeymatcher efter pandemin släpper, nämner Fredrik. För då kommer vi behöva åka lite runt om i Stockholm och det kan nog bli lite svårt att få till med cykeln men då får man också planera att verkligen effektivisera resan och ta så många passagerare som möjligt. Så nu tänker vi nog lite mer hur vi även kan effektivisera bilresandet när vi väl måste använda bilen.

Det sitter så djupt inne det här med att det att ta bilen, tycker Ida. Vi har ett köpcentrum två kilometer bort tillexempel, det är inte lättare att ta bilen dit det är mycket lättare att ta cykeln.

Har ni provat att verkligen lasta lådcykeln full?

Jag lastade på med åtta stycken fulla svarta sopsäckar som jag spände fast på lådcykeln, berättar Fredrik. Det var ju verkligen max i volym men kanske inte i vikt och då såg jag knappt över cykeln säger Fredrik.

Sen provade vi i och för sig max last med rekvisitan när vi hade barnteater. Då fick vi plats med all dekor, all rekvisita och alla kläder. Normalt hade vi åkt bil men det är faktiskt krångligare att få in alla grejerna i bilen än att få ner det i lådcykeln berättar han.

Den kanske inte pallar de här längre sträckorna om den är tungt lastad men är det under milen är den en riktig lasthäst så den är fantastisk för de här något kortare resorna tillägger Fredrik

Vilka resor är det främst som har bytts ut?

Hade det inte varit corona hade jag tagit den till jobbet, berättar Fredrik, och det är 10 mil tur och retur i veckan men nu är det framförallt ärenden. Alltså när vi ska lämna och hämta barn och då blir det framförallt till skola, träningar och kompisar.

När det har brustit är det som Ida säger att vi glömt bort hur långt bort det är och man blir tvungen att ta bilen för att man inte hinner. Men nu har vi lärt oss! tillägger Ida bestämt.

Vad tycker barnen nu när allt kanske inte är känns jättenytt?

Dom tycker det är roligt men det här pirret att åka ellådcykel har väl försvunnit nu när det gått ett tag, berättar Fredrik. Det är väl roligast för dom när man tar med kompisar så dom är några stycken i lådcykeln.

Jag måste bara säga att dialogen man får med barnen under resan när de sitter i lådan och inte behöver tänka på något annat och de får sitta och filosofera är helt fantastisk, avslutar Ida.

 

Hans och Catherine från Nacka
Utan bilen dealen
Hans och Catherine från Nacka
Hans och Catherine är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna Hans på Instagram där han lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar honom på @hanlia64_1.
"Det känns som vi blivit lite kändisar på gatan"

Ni har blivit lite av ansiktet utåt för projektet i Nacka efter ni blev intervjuade. Hur känns det?

Det känns som vi blivit lite kändisar på gatan men annars märks det inte så mycket. Jag kör rätt mycket till kretsloppscentralen med lådcykeln och där får man väldigt mycket uppmärksamhet då det är ovanligt så det är kul och man får också en hel del smil och nyfikna blickar på gatorna, berättar Hans och Catherine.

Är det viktigt för er att bidra till ett mer hållbart samhälle?

Ja absolut det är jätteviktigt för oss, vi har försökt nu under några år att hjälpa till med det vi kan, tycker Hans och Catherine. Vi har försökt dra ner på det mesta. Vi har i princip slutat flyga och försöker ta tåget överallt och vi lagt solceller på taket så det här kändes som en naturlig förlängning med vad vi redan börjat med.

Nu när har halva tiden av projektet gått har ni märkt något speciellt kring användandet av elcyklarna?

Den vanliga elcykeln har vi inte använt så mycket men det är mest för att vi inte behöver. Vi har gått mycket innan för att få motion och det har vi fortsatt med så det är mest lådcykeln vi använder när vi måste frakta saker, säger Catherine.

Cyklarna är verkligen fantastiska vi trivs jättemycket med dem, tillägger Hans. Det som gjort störst skillnad är att vi faktiskt inte gjort en enda kort resa sen vi projektet startade och det på grund av lådcykeln. Jag lastar ju lika mycket på den när jag ska iväg till återvinningen som jag gjorde med bilen, det är otroligt hur mycket man får plats med.

Hade det inte varit pandemi hade vi nog använt cyklarna mer för att göra utflykter men det har inte riktigt blivit av men det kanske blir annorlunda nu när vädret blir lite bättre, berättar Catherine

En sak som ändrats är att när man väl ska iväg med cykeln så har man planerat mycket mer i förväg så man utför fler ärenden samtidigt för att effektivisera. Så tänkte vi inte när vi använde bilen, säger hon.

Har ni märkt någon skillnad i kondition eller välbefinnande?

Nej det tycker jag inte då vi redan var rätt så aktiva innan projektet men jag tar mig faktiskt iväg oftare för att utföra ärenden bara för att det är så kul att använda lådcykeln, berättar Hans glatt. Ibland åker jag till exempel iväg till kretsloppscentralen fast cykeln inte ens är halvfull bara för nöjets skull. Det hade jag inte hänt med bilen.

Ja det måste jag säga. Hans tar på sig att hämta paket och andra ärenden bara för att han tycker det är så kul att använda cyklarna, instämmer Catherine.

Varför tror ni det blir roligare med cykeln.

Vi bor ju väldigt naturnära så när man tar sig iväg med cykeln får man en gratis naturupplevelse som man inte alls får med bilen, säger Catherine.

Bortsett från att det är så roligt att använda cykeln så går det att ta genvägar som gör att man kommer fram snabbare och man kan ta sig runt bilar och slipper köer och det gör det också roligare att använda elcyklarna, instämmer Hans.

Sophie och Johannes från Salem
Utan bilen dealen
Sophie och Johannes från Salem
Sophie och Johannes familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna Sophie på Instagram där hon lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar henne på @sophie.persson.
Så fort det blir uppförsbacke hejar barnen på och skriker ”snabbare snabbare!”

Hur känns det nu när ni har haft cyklarna en längre period?

Man vänjer sig med att det ibland tar längre tid men när man väl har gjort det är det inga konstigheter, berättar Johannes.

Ibland är ju inte vädret med en men då får man anpassa sig och ha med sig regnkläder eller varmare kläder som passar, säger han.

Man har börjat kola på SMHI för att planera när man ska storhandla beroende på vädret och det gör man ju inte med bilen, tillägger Sophie.

Jag tycker fortfarande det är lika roligt som när det var nytt, tycker Sophie. Men det var någon gång när jag skulle hämta barnen hos mina föräldrar och då var de inte så sugna så min pappa körde hem dom. Så barnen har nog börjat vänja sig och kanske inte tycker det är lika spännande längre.

I början när vi åkte till förskolan när det var nytt så sprang de liksom till cykeln men nu kan det bli lite gnälligt och då är det ett tecken på att de har vant sig med något i vardagen. Tidigare kunde man lite muta dom med att vi skulle ta cykeln, säger Johannes

Men barnen i förskolan är väldigt nyfikna på lådcykeln och är på sina föräldrar om att skaffa ellådcykel och det är många föräldrar som ställer frågor kring elcyklandet.

Uppstår det några roliga samtal med barnen under elcyklandet?

Dom vill fortfarande ta den långa vägen hem från förskolan som är tre kilometer än den korta vägen som är en kilometer, berättar Sophie glatt. De observerar mer vad som händer runtomkring cykeln än om de sitter i bilen. De sitter tillexempel ofta och tittar på en sjö som ligger nära oss så när vi åker förbi den säger de ”åh havet!” och är jättelyckliga.

I bilen kanske de observerar större saker som någon lastbil eller något liknande men i cykeln hinner de se saker man åker förbi som ett hus och undrar vad det är för hus och vilken färg det har och man hinner prata om saker. Man hör fåglarna kvittra och hinner prata om det så det blir andra saker som barnen observerar helt klart, berättar Johannes.

Märker ni någon skillnad i ert välbefinnande?

Ja helt klart, säger Johannes.

Ja bara att man att man får röra på sig, är i skogen och har tystnaden och naturen när man ska åka och storhandla eller hämta barnen gör en jättestor skillnad. Det får man ju liksom inte på E4:an. Barnen mår också jättebra och blir nöjda av att få vara ute och får frisk luft när och så fort det blir uppförsbacke hejar barnen på och skriker ”snabbare snabbare!”, säger Sophie och Johannes och skrattar.

Jens och Theresia från Sundbyberg
Utan bilen dealen
Jens och Theresia från Sundbyberg
Jens och Theresias familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna familjen på Instagram där de lägger upp bilder och filmer från sina cykelresor. Ni hittar dem på @jessan_cyklar.
"På cykel är det lättare att vara med i samtalet"

Ni har lånat en lådcykel och nu har halva tiden gått. Är det fortfarande lika roligt som i början?

Lådcykeln har blivit vardag, säger Theresia.

Ja, jag väljer hellre cykeln och låter bilen stå. Den första nyförälskelsen har nog lagt sig och ersatts av att lådcykeln är det nya vanliga, tillägger Jens.

Vilka resor har ni bytt ut till cykling?

Det är främst vid lämning och hämtning vid förskolan men också små utflykter, till återvinningen till exempel, berättar Theresia. Vi har också utmanat oss själva och testat om vi kan cykla ändå till mormor och morfar inne i city och det kan vi!

Till arbetet har vi också cyklat och till affären, ja till det mesta faktiskt, säger Jens. När jag vabbade i flera dagar tog jag till slut ut barnen på en cykeltur bara för att komma ut lite.

Det blir en härligt stund med barnen, har ni skrivit på Instagram, vill ni utveckla?

Ja, barnen sitter precis framför en och vi ser samma saker och man hör varandra bra, då kan man ha diskussioner, säger Theresia.

I bilen sitter man med ryggen mot och då blir det inte samma sak. På cykeln är det lättare att vara med i samtalet. Jag har också stannat ibland om de har haft en längre monolog så jag kan fokusera, berättar Jens.

Ni bor i lägenhet, var förvarar ni cykeln?

Vi var lite nojjiga för att cykeln inte skulle få plats i vårt cykelförråd, men den gick in där och vi blev väldigt lättade. Så nu står den bara utanför vår dörr, inlåst. Det är hur praktiskt som helst, det är bara att ta ut den och rulla ner för backen och sen är man iväg, så länge batteriet laddat, berättar Theresia.

Ni cyklade en del innan projektet men har nu uppdaterat detta med den eldrivna lådcykeln, vad är största skillnaden?

Tidigare kan jag ha tjuvat när det regnar, men med lådcykeln har jag inte gjort det, då är det lättare att ta på sig ett regnställ och cykla iväg ändå, säger Jens.

Det blir lättare familjemässigt med lådcykeln. Det är lättare att få med barnen så vi kan göra mer saker tillsammans nu hela familjen. Det är bra för familjeresorna, säger Theresia.

Vad har ni kört i lådan?

Ett par cyklar, en cykelvagn, blomjord, matkassar, en kollega har jag kört, en fullvuxen karl. Det mesta kan man få ner, berättar Jens och fortsätter berätta att det vore roligt att utmana sig lite, det finns tydligen personer som kört hela kylskåp i en lådcykel.

Vad tycker ni om cykelvägarna?

Vi kör i många olika kommuner, Sundbyberg, Solna och Stockholm, berättar Theresia. Det är väldigt varierande!  Bromma är jättebra, med breda vägar och många cykelbanor. Men i city är det mycket trafik, man behöver cykla ut i gatan ibland och rötter har gått igenom asfalten på vissa ställen.

Vid vägbyggen är det också svårt, tillägger Jens. Där är det ofta tillfälliga asfalteringar där gående och cyklister ska samsas och det är branta kanter. En gång höll jag på att välta! Men annars tycker jag Stockholm och kranskommunerna har kommit långt i hur man bygger cykelbanorna.

Aras och Lisa från Stockholm
Utan bilen dealen
Aras och Lisa från Stockholm
Aras och Lisas familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna Aras på Instagram där han lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar honom på @araskazemi.
”Man börjar dagen med ett leende på läpparna”

Ni har fått låna en el-lådcykel och en vanlig elcykel. I skrivande stund har det gått 2 veckor, vad är känslan efter första tiden?

Det är en härlig frihetskänsla när man kan vara ute och swisha omkring. Man får en helt annan känsla av stadsrummet när man sitter på cykeln, säger Lisa.

Jag har mest cyklat med lådcykeln och den är ganska annorlunda jämfört med en vanlig cykel. Från att vara ”instängd” i en bil till att vara ute i friska luften är en härlig känsla. Jag sparar mycket tid och känner också att jag får ganska mycket motion. Jag trampar nästan 2,6 mil om dagen! Det är ju jättebra då livet har blivit ganska isolerat nu under pandemin, tillägger Aras

Har cykeln lett till möjligheter i vardagen?

Ja, det är en kombination av att man får röra på sig, det går fort och man blir glad. Man börjar dagen med ett leende på läpparna och sen ler alla andra mot en för att man ler tillbaka. Det som ett litet community som ler mot varandra på gatorna, berättar Lisa.

Vad säger barnen?

De älskar att sitta i lådcykeln, berättar Lisa. De är jättestolta och berättar för alla att de har el-lådcykel. Sen har vi så mycket härligt att prata om när vi kommer hem från våra cykelturer.

Barnen är mycket mer medvetna än oss vuxna när det gäller hållbarhetsfrågor och då är det jättebra minska sitt bilåkande. Man vill ju vara en förebild för sina barn, säger Aras.

Får man plats med allt i el-lådcykeln?

Ja, det går ner 2 barn, filtar, datorer och barnens ryggsäck för utflykt och det går att ösa på mer om man nu skulle vilja. Vi har varit och storhandlat och då var det fullt med matkassar, berättar Aras.

Vad skulle ni säga till någon som står och velar om att köpa en el-cykel?

Kör bara, det är ju bara dumt att sitta i bilköer!

Vill du läsa mer om Aras och Lisa?

Lokaltidningen Sjöstadsbladet har skrivit en artikel om familjen, du hittar den här.

 

Reka & Felipe från Nynäshamn
Utan bilen dealen
Reka & Felipe från Nynäshamn
Reka och Felipes familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna Reka på Instagram där hon lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar henne på @utanbilennynashamn.
"Man kan koppla av när man kommer ut i friska luften"

Ni  lånar en elcykel och en ellådcykel. i skrivande stund har det gått 2 veckor, vad tycker ni om första tiden?

Det har gått så bra! Det har varit så lätt att komma igång med cyklandet.
och eftersom vi jobbar i restaurang hela dagarna är det jätteskönt att kunna ta cykeln efter jobbet och komma ut i friska luften.

Vad har ni upplevt som mest positivt?

Att det har varit så himla enkelt och roligt att komma igång. Man slipper tänka på bilen hela tiden, man behöver inte tanka, nu är det bara att ladda batteriet och hoppa på el-cykeln.

Hur har barnen reagerat?

Dom älskar det, speciellt vår yngsta dotter. Ibland brukar jag skoja med henne att vi ska ta bilen när vi ska åka någonstans och då blir hon besviken men sen när jag säger att vi faktiskt ska ta låd-cykeln ändå blir hon helt överlycklig.

Hur har det funkat att använda låd-cykeln för att frakta saker?

Nja, jag har inte riktigt provat att ha en riktigt tung last ännu men jag har lastat med 3 barn i olika åldrar. En 10åring, en 7åring och en 3åring och då har cykeln vart till stor hjälp har speciellt när vi åkt på utflykter i närområdet med hela familjen. Man blir förvånad hur mycket den orkar.

Har ni märkt någon skillnad i att ni fått mer vardagsmotion?

Ja vi har blivit piggare och det är skönt att hoppa på cykeln när man har jobbat länge i högt tempo. Både för kroppen men också psyket, man kan koppla av när man kommer ut i friska luften jämfört med när man hoppade in i bilen.

Erik och Anna från Salem
Utan bilen dealen
Erik och Anna från Salem
Erik och Annas familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ dem gärna på Instagram där de lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar dem på @larssonsinmotion.
"Vi kommer vara dom här coola föräldrarna som kör lådcykel"

Hur har det gått för er med cyklandet?

Det har gått bra men vi har ju cyklat och sprungit till jobbet tidigare så för oss har det inte varit så stor skillnad. Men det som varit överraskande är att nästan alla korta resor och planering med att hämta barn eller om något strular i arbetet som vi tidigare använde bilen till har gått att lösa med cyklarna. Det krävs bara lite mer planering.

Hur har det funkat med transporter?

Tidigare när man tog barnen till skolan med vanlig cykel var man tvungen att leda den och hålla barnen i handen men nu kan vi bara sätta dem i lådcykeln och så åker man iväg och hinner till jobbet på 35-40 minuter.

Det blir ju många mil som egentligen bara består av småresor som vi tidigare tog bilen till och vi hade tankar om att vi måste bli bättre på att planera och kanske beställa hem mat från mataffären eller liknande. Men det har ju fungerat superbra att bara göra de resorna med cykeln och det går lika bra att ta den till affären, till och med smidigare.

Hur har barnen reagerat på cyklandet?

Bortsett från att vi kör dom till skolan så gör vi spontana utflykter som blir lite lättare speciellt när lilltjejen är lite bekväm och inte gillar att gå så långt.

Det roligaste är när vi ska på hockeyträning och grannbarnen också hoppar i lådcykeln med all sin hockeyutrustning. Det kanske inte är så lång tid vi kommer vara dom här coola föräldrarna som kör lådcykel men just nu är vi det så det är riktigt kul.

Är det något annat som ni vill ta upp?

Ja, jag tycker att man inte ska underskatta den stunden man får på cykeln. Det är skönt att kunna sätta på lite musik och få lite lugn och ro när man tar sig iväg. Plus att man får gratis motion.

Det är just av den anledningen vi tidigare började med att löp- och cykelpendling samt att vi ska slippa stressa upp på morgonen för att hoppa in i bilen och bli upprörda över trafiken eller nått annat som vi inte kan påverka.

Josefin och Johan från Stockholm
Utan bilen dealen
Josefin och Johan från Stockholm
Josefin och Johans familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ dem gärna på Instagram där de lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar familjen på @pa5hjul.
"Överraskande okomplicerat"

I skrivande stund har ni cyklat i 2 veckor, hur har det gått för er den här första tiden?

Vi får jättemycket frågor från bekanta som blir nyfikna om hur det går och som blir inspirerade att själva börja med cykling. Vi har även insett att det faktiskt är cykel bart in till stan men det har ju krävts att vi fått den här el-cykeln och verkligen cyklat in till stan att för att förstå det.

Överraskande okomplicerat att faktiskt bara ta elcykeln istället för bilen. Vi hade förutfattiga meningar om att det skulle vara krångligare än vad det faktiskt är. Men en utmaning vi upptäckt är att det finns en utrymmesproblematik att ibland förvara lådcykeln och jag tror det beror på att samhället än så länge inte är helt anpassat för cyklandet men det kommer nog förändras.

Hur har det funkat att frakta saker i lådcykeln?

Det har ju till och med varit enklare än med bil då vi tillexempel storhandlat. Då åker vi bara fram till ingången på affären och hivar i alla kassarna istället för att bära på dem hela vägen till bilen för att stoppa in dem i bagageluckan och det går faktiskt lika snabbt då vi slipper trafik och rödljus.

Vad skulle ni säga är den största fördelen?

Frihetskänslan helt klart. När du åker bil då sitter du fast på den vägen du ska köra och om det blir kö  då kan du inte göra nånting åt det utan man får finna sig att det är bara att vänta tills det börjar rulla igång. Med cykeln blir du flexibel på ett helt annat sätt då du har tusen vägar att välja emellan vilket gör att man kommer runt hinder på ett helt annat sätt.

Vill du läsa fler intervjuer med Johan och Josefin?

Lokaltidningen Bättre stadsdel Älvsjö har skrivit en artikel om familjen, du hittar den här.

Linda och Peter från Håbo
Utan bilen dealen
Linda och Peter från Håbo
Linda och Peters familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ dem gärna i sociala medier där de lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni kan följa @lindabjorklund på Instagram eller Peter Björklund på Facebook. Alla inlägg hittas också på #utanbilendealen.
"Det är ju helt underbart att få starta sin dag med cyklande"

I skrivande stund har ni cyklat i 2 veckor, hur går det?

Det är ju helt underbart att få starta sin dag med cyklande. Så länge man är beredd på att man ibland får klä på sig lite extra när det blir kallt. Sen att vi måste planera mer så vi inte behöver göra dom här onödiga resorna om vi glömmer nått. Vi bor en bra bit ut på landet så det kan bli en ganska lång bit fram och tillbaka även om vi kör med elcykel.

Har ni märkt några tydliga skillnader mellan bilåkande och el-cyklandet?

Det är ju väldigt lugnt och fridfullt när man cyklar här ute på landet och man hör alla djur och fåglar vilket är himla trevligt. Man kan också vara spontan på ett annat sätt om man har lite extra tid över att göra saker med. Nu åker jag kanske in på ett fint område som jag ser på vägen eller tar en glass och sitter i solen.

Jag uppskattar också möjligheten att jag bara kan stanna med cykeln vart jag vill om det är nått intressant jag ser på vägen till exempel en massa blåsippor som slagit ut. Hade jag åkt med bilen hade jag bara åkt förbi och inte lagt märket till dem.

Hur har motionen påverkats?

Jag gillar ju att kunna ha cyklandet som daglig motion så slipper jag tänka på det och om man bör gå på gym osv. Man får det grattis genom att bara ta sig runt och när det blir lite lutning uppåt så får man ändå jobba lite extra så en blir en bra balans.