Hur går det?

Under #utanbilendealen kan vi följa familjernas vardag. Här går vi in lite djupare på hur det faktiskt går.

Några veckor in - hur känns det?

Aras och Lisa från Stockholm
Utan bilen dealen
Aras och Lisa från Stockholm
Aras och Lisas familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna Aras på Instagram där han lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar honom på @araskazemi.
”Man börjar dagen med ett leende på läpparna”

Ni har fått låna en el-lådcykel och en vanlig elcykel, vad är känslan efter första tiden?

Det är en härlig frihetskänsla när man kan vara ute och swisha omkring. Man får en helt annan känsla av stadsrummet när man sitter på cykeln, säger Lisa.

Jag har mest cyklat med lådcykeln och den är ganska annorlunda jämfört med en vanlig cykel. Från att vara ”instängd” i en bil till att vara ute i friska luften är en härlig känsla. Jag sparar mycket tid och känner också att jag får ganska mycket motion. Jag trampar nästan 2,6 mil om dagen! Det är ju jättebra då livet har blivit ganska isolerat nu under pandemin, tillägger Aras

Har cykeln lett till möjligheter i vardagen?

Ja, det är en kombination av att man får röra på sig, det går fort och man blir glad. Man börjar dagen med ett leende på läpparna och sen ler alla andra mot en för att man ler tillbaka. Det som ett litet community som ler mot varandra på gatorna, berättar Lisa.

Vad säger barnen?

De älskar att sitta i lådcykeln, berättar Lisa. De är jättestolta och berättar för alla att de har el-lådcykel. Sen har vi så mycket härligt att prata om när vi kommer hem från våra cykelturer.

Barnen är mycket mer medvetna än oss vuxna när det gäller hållbarhetsfrågor och då är det jättebra minska sitt bilåkande. Man vill ju vara en förebild för sina barn, säger Aras.

Får man plats med allt i el-lådcykeln?

Ja, det går ner 2 barn, filtar, datorer och barnens ryggsäck för utflykt och det går att ösa på mer om man nu skulle vilja. Vi har varit och storhandlat och då var det fullt med matkassar, berättar Aras.

Vad skulle ni säga till någon som står och velar om att köpa en el-cykel?

Kör bara, det är ju bara dumt att sitta i bilköer!

Vill du läsa mer om Aras och Lisa?

Lokaltidningen Sjöstadsbladet har skrivit en artikel om familjen, du hittar den här.

 

Reka & Felipe från Nynäshamn
Utan bilen dealen
Reka & Felipe från Nynäshamn
Reka och Felipes familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ gärna Reka på Instagram där hon lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar henne på @utanbilennynashamn.
"Man kan koppla av när man kommer ut i friska luften"

Ni  lånar en elcykel och en ellådcykel, vad tycker ni om första tiden?

Det har gått så bra! Det har varit så lätt att komma igång med cyklandet.
och eftersom vi jobbar i restaurang hela dagarna är det jätteskönt att kunna ta cykeln efter jobbet och komma ut i friska luften.

Vad har ni upplevt som mest positivt?

Att det har varit så himla enkelt och roligt att komma igång. Man slipper tänka på bilen hela tiden, man behöver inte tanka, nu är det bara att ladda batteriet och hoppa på el-cykeln.

Hur har barnen reagerat?

Dom älskar det, speciellt vår yngsta dotter. Ibland brukar jag skoja med henne att vi ska ta bilen när vi ska åka någonstans och då blir hon besviken men sen när jag säger att vi faktiskt ska ta låd-cykeln ändå blir hon helt överlycklig.

Hur har det funkat att använda låd-cykeln för att frakta saker?

Nja, jag har inte riktigt provat att ha en riktigt tung last ännu men jag har lastat med 3 barn i olika åldrar. En 10åring, en 7åring och en 3åring och då har cykeln vart till stor hjälp har speciellt när vi åkt på utflykter i närområdet med hela familjen. Man blir förvånad hur mycket den orkar.

Har ni märkt någon skillnad i att ni fått mer vardagsmotion?

Ja vi har blivit piggare och det är skönt att hoppa på cykeln när man har jobbat länge i högt tempo. Både för kroppen men också psyket, man kan koppla av när man kommer ut i friska luften jämfört med när man hoppade in i bilen.

Erik och Anna från Salem
Utan bilen dealen
Erik och Anna från Salem
Erik och Annas familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ dem gärna på Instagram där de lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar dem på @larssonsinmotion.
"Vi kommer vara dom här coola föräldrarna som kör lådcykel"

Hur har det gått för er med cyklandet?

Det har gått bra men vi har ju cyklat och sprungit till jobbet tidigare så för oss har det inte varit så stor skillnad. Men det som varit överraskande är att nästan alla korta resor och planering med att hämta barn eller om något strular i arbetet som vi tidigare använde bilen till har gått att lösa med cyklarna. Det krävs bara lite mer planering.

Hur har det funkat med transporter?

Tidigare när man tog barnen till skolan med vanlig cykel var man tvungen att leda den och hålla barnen i handen men nu kan vi bara sätta dem i lådcykeln och så åker man iväg och hinner till jobbet på 35-40 minuter.

Det blir ju många mil som egentligen bara består av småresor som vi tidigare tog bilen till och vi hade tankar om att vi måste bli bättre på att planera och kanske beställa hem mat från mataffären eller liknande. Men det har ju fungerat superbra att bara göra de resorna med cykeln och det går lika bra att ta den till affären, till och med smidigare.

Hur har barnen reagerat på cyklandet?

Bortsett från att vi kör dom till skolan så gör vi spontana utflykter som blir lite lättare speciellt när lilltjejen är lite bekväm och inte gillar att gå så långt.

Det roligaste är när vi ska på hockeyträning och grannbarnen också hoppar i lådcykeln med all sin hockeyutrustning. Det kanske inte är så lång tid vi kommer vara dom här coola föräldrarna som kör lådcykel men just nu är vi det så det är riktigt kul.

Är det något annat som ni vill ta upp?

Ja, jag tycker att man inte ska underskatta den stunden man får på cykeln. Det är skönt att kunna sätta på lite musik och få lite lugn och ro när man tar sig iväg. Plus att man får gratis motion.

Det är just av den anledningen vi tidigare började med att löp- och cykelpendling samt att vi ska slippa stressa upp på morgonen för att hoppa in i bilen och bli upprörda över trafiken eller nått annat som vi inte kan påverka.

Josefin och Johan från Stockholm
Utan bilen dealen
Josefin och Johan från Stockholm
Josefin och Johans familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ dem gärna på Instagram där de lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni hittar familjen på @pa5hjul.
"Överraskande okomplicerat"

Hur har det gått för er den här första tiden med elcyklandet?

Vi får jätte mycket frågor från bekanta som blir nyfikna om hur det går och som blir inspirerade att själva börja med cykling. Vi har även insett att det faktiskt är cykel bart in till stan men det har ju krävts att vi fått den här el-cykeln och verkligen cyklat in till stan att för att förstå det.

Överraskande okomplicerat att faktiskt bara ta elcykeln istället för bilen. Vi hade förutfattiga meningar om att det skulle vara krångligare än vad det faktiskt är. Men en utmaning vi upptäckt är att det finns en utrymmesproblematik att ibland förvara lådcykeln och jag tror det beror på att samhället än så länge inte är helt anpassat för cyklandet men det kommer nog förändras.

Hur har det funkat att frakta saker i lådcykeln?

Det har ju till och med varit enklare än med bil då vi tillexempel storhandlat. Då åker vi bara fram till ingången på affären och hivar i alla kassarna istället för att bära på dem hela vägen till bilen för att stoppa in dem i bagageluckan och det går faktiskt lika snabbt då vi slipper trafik och rödljus.

Vad skulle ni säga är den största fördelen?

Frihetskänslan helt klart. När du åker bil då sitter du fast på den vägen du ska köra och om det blir kö  då kan du inte göra nånting åt det utan man får finna sig att det är bara att vänta tills det börjar rulla igång. Med cykeln blir du flexibel på ett helt annat sätt då du har tusen vägar att välja emellan vilket gör att man kommer runt hinder på ett helt annat sätt.

Vill du läsa fler intervjuer med Johan och Josefin?

Lokaltidningen Bättre stadsdel Älvsjö har skrivit en artikel om familjen, du hittar den här.

Linda och Peter från Håbo
Utan bilen dealen
Linda och Peter från Håbo
Linda och Peters familj är en av familjerna i Utan bilen dealen. Följ dem gärna i sociala medier där de lägger upp bilder och filmer från deras cykelresor. Ni kan följa @lindabjorklund på Instagram eller Peter Björklund på Facebook. Alla inlägg hittas också på #utanbilendealen.
"Det är ju helt underbart att få starta sin dag med cyklande"

Är det något speciellt som ni vill ta upp från den här första tiden med el-cyklandet?

Det är ju helt underbart att få starta sin dag med cyklande. Så länge man är beredd på att man ibland får klä på sig lite extra när det blir kallt. Sen att vi måste planera mer så vi inte behöver göra dom här onödiga resorna om vi glömmer nått. Vi bor en bra bit ut på landet så det kan bli en ganska lång bit fram och tillbaka även om vi kör med elcykel.

Har ni märkt några tydliga skillnader mellan bilåkande och el-cyklandet?

Det är ju väldigt lugnt och fridfullt när man cyklar här ute på landet och man hör alla djur och fåglar vilket är himla trevligt. Man kan också vara spontan på ett annat sätt om man har lite extra tid över att göra saker med. Nu åker jag kanske in på ett fint område som jag ser på vägen eller tar en glass och sitter i solen.

Jag uppskattar också möjligheten att jag bara kan stanna med cykeln vart jag vill om det är nått intressant jag ser på vägen till exempel en massa blåsippor som slagit ut. Hade jag åkt med bilen hade jag bara åkt förbi och inte lagt märket till dem.

Hur har motionen påverkats?

Jag gillar ju att kunna ha cyklandet som daglig motion så slipper jag tänka på det och om man bör gå på gym osv. Man får det grattis genom att bara ta sig runt och när det blir lite lutning uppåt så får man ändå jobba lite extra så en blir en bra balans.