Intervju med Energi- och klimatrådgivare Maria

Den nya satsningen med hemmaträffar är nu igång och projektledare Maria berättar lite mer om hur tankarna går inför projektet.

Energi- och klimatrådgivare Maria berättar

Under våren och sommaren 2022 kan småhusägare få besök av energi- och klimatrådgivare via en så kallad hemmaträff.

Vad ligger bakom denna satsning?

Vi är många som oroar oss för klimatförändringarna men vi är också väldigt många som agerar! Vi handlar second hand, äter mer vegetariskt och sopsorterar. Men en av klimatbovarna som får lite för lite uppmärksamhet är husen vi bor i. Det är helt enkelt dags att uppmärksamma hemmets klimatpåverkan. Elräkningar som drar iväg och gamla dragiga hus som slukar energi.

Varför hemmaträffar?

”Kan ni komma hit på besök?”, frågar många som ringer vår telefonrådgivning och i vanliga fall behöver vi säga nej för tiden finns inte. Men nu har vi fått extra finansiering och kommer därför börja erbjuda hemmaträffar! Vi hoppas hemmaträffen ska kunna ge mervärde till rådgivningen – det blir mer personligt helt enkelt.

Så, hur exakt fungerar en hemmaträff?

En person står som värd för träffen och bjuder in 5-10 vänner/grannar och så kommer vi hem till värden. Under denna träff kommer vi givetvis ha förberett material som vi vill gå igenom med er men vi vill också att träffen blir en plats för samtal. Vi kommer alltså inte göra en genomgång av värdens hus.

Är det du som kommer?

Exakt! Jag och mina kollegor, Johannes, Joanna, Pontus och Jonna jobbar alla som energi – och klimatrådgivare tillsammans och till varje hemmaträff kommer två av oss på besök!

Hur lång är en träff?

Vi beräknar att en hemmaträff tar ca 1,5- 2 h.

Vad kan man lära sig på en hemmaträff?

Vi vill att hemmaträffen blir ett forum där gruppens intressen får stå i fokus men vi har också tagit fram ett program med 6 olika temaområden som vi vill bygga träffen kring. Vi jobbar med energi- och klimatrådgivning dagligen och har tagit fram temaområden baserat på vad många rådsökande frågar om och vilka frågor som är mest aktuella just nu.