Hemmaträff

Boende i Tyresö, Nynäshamn, Haninge, Huddinge och Salem kan få personlig rådgivning genom en så kallad hemmaträff. 

Vad är en hemmaträff?

Energirådgivningen i Huddinge, Haninge, Tyresö, Nynäshamn och Salems kommuner erbjuder kostnadsfria hemmaträffar. Erbjudandet gäller dig som bor i ett hus i någon av dessa kommuner. En hemmaträff är en personlig rådgivning om hur du kan spara energi i ditt hem. En hemmaträff tar max 2 timmar och vi kommer gå igenom aktuella områden, så som vilken miljöpåverkan er energianvändning har, vilka åtgärder som ger störst och snabbast resultat och hur man får en god inomhusmiljö i sitt hem. Här kan ni läsa programmet för hemmaträffen. 

Vill du ha en hemmaträff hemma hos dig samlar du ihop 3-10 vänner/grannar och kontaktar Maria Fredlund på maria.fredlund@huddinge.se. 

Vi gör inte en genomgång av ditt hus på plats. Träffens syfte är att gå igenom och diskutera goda råd och tips om hur ens hem blir mer energi- och klimatsmart tillsammans med dig och dina gäster.

Vem kan få en träff och kostar det något?

Hemmaträffen riktar sig till dig som bor i någon av kommunerna Huddinge, Haninge, Tyresö, Nynäshamn eller Salem. Erbjudandet riktar sig till dig som bor i ett småhus och har bott där i minst 2 års tid.

Hemmaträffen tar plats hemma hos dig som står värd för hemmaträffen.

Det kostar ingenting att få besök av energi- och klimatrådgivarna. Verksamheten är en kommunal och opartisk tjänst som finansieras av Energimyndigheten. Ingen försäljning av något slag kommer äga rum under hemmaträffen.

Vill du veta mer?

För att anmäla ditt intresse eller få veta mer, ring eller maila energi- och klimatrådgivare Maria Fredlund på maria.fredlund@huddinge.se eller 070 878 98 26.

Vilka är energi- och klimatrådgivarna?

Vi som står bakom detta projekt är kommunala energi och klimatrådgivare för kommunerna Haninge, Huddinge, Tyresö, Nynäshamn och Salem med hemvist på Huddinge kommun.

Maria Fredlund är miljövetare och jobbat som energi och klimatrådgivare sedan 2017. Maria har tidigare jobbat mycket med energirådgivning till företag men jobbar numera nästan uteslutande med privatpersoner som bor i egna hus. Ett favoritområde att ge råd inom är solenergi. Projektledare för hemmaträffarna.
Jonna Lindblom är biolog och har varit energi- och klimatrådgivare sedan 2011. Hon har mångårig erfarenhet av rådgivning för privatpersoner, ger gärna råd om värmesystemet och tycker det är viktigt att tänka på huset som ett litet ekosystem där en åtgärd kan påverka andra system i huset. Mycket av det du kan läsa om på vår hemsida, det har Jonna skrivit.
Joanna Weiss är miljötekniker och miljövetare, och har varit energi och klimatrådgivare sedan 2010. Joanna har liksom Jonna mångårig erfarenhet av rådgivning till privatpersoner och svarar gärna på råd om allt från värmesystem till inomhusmiljön. Har du någon gång ringt vår telefonrådgivning är chansen god att det är just Joanna som svarat.

Pontus Roseen kommer från en bakgrund inom hållbar utveckling på universitet både som student och kursamanuens. Han är ny på Energi- och klimatrådgivningen och brinner för kopplingen mellan energifrågor och hållbarhetsfrågor i stort.

Vanliga frågor om hemmaträffar

Energi- och klimatrådgivare Maria berättar

Här kan du läsa intervjun med projektledaren Maria. Hon svarar på frågor om bland annat vad som ligger bakom projektet och vad man kan förvänta sig av en hemmaträff.. 

Vad ligger bakom denna satsning?

Vi är många som oroar oss för klimatförändringarna men vi är också väldigt många som agerar! Vi handlar second hand, äter mer vegetariskt och sopsorterar. Men en av klimatbovarna som får lite för lite uppmärksamhet är husen vi bor i. Det är helt enkelt dags att uppmärksamma hemmets klimatpåverkan. Elräkningar som drar iväg och gamla dragiga hus som slukar energi.

Varför hemmaträffar?

”Kan ni komma hit på besök?”, frågar många som ringer vår telefonrådgivning och i vanliga fall behöver vi säga nej för tiden finns inte. Men nu har vi fått extra finansiering och kommer därför börja erbjuda hemmaträffar! Vi hoppas hemmaträffen ska kunna ge mervärde till rådgivningen – det blir mer personligt helt enkelt.

Hur lång är en träff?

En hemmaträff tar cirka 2 timmar och är en kombination av föredrag och övningar. 

Vad kan man lära sig på en hemmaträff?

Vi vill att hemmaträffen blir ett forum där gruppens intressen får stå i fokus men vi har också tagit fram ett program med 6 olika temaområden som vi vill bygga träffen kring. Vi jobbar med energi- och klimatrådgivning dagligen och har tagit fram temaområden baserat på vad många rådsökande frågar om och vilka frågor som är mest aktuella just nu.