Fixa laddplats till flerbostadshus!

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda under natten är enkelt och bekvämt. För dig som bor i lägenhet och vill köpa elbil uppstår frågor till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningens styrelse om vad som krävs, vad det kostar och vem som ska betala. För att underlätta och guida er på vägen har vi startat projektet ”Fixa laddplats”!

 

Guider och hjälpmaterial  

Fixaladdplats har tagit fram guider, mallar och vägledningar om hur ni går till väga för att installera en laddstation:

Så övertygar du styrelsen eller fastighetsägaren - Sex anledningar att fixa laddplats

Sammanfattning av vägen till en laddplats - Checklista - Lätt att fixa laddplats 

Så går du tillväga för att installera en laddplats - Steg för steg-guide

Tips och råd vid ansökan till klimatklivet - Vägledning för ansökan till klimatklivet 

Mall för hur en offertförfrågan kan se ut - Offertsvarsmall

Exempel på motion till BRF:ens stämma 

Goda exempel - BRF Haga

Goda exempel - BRF Sickla kanal

Goda exempel - Samfällighet Träpatronen

 

Filmer

Vi har tagit fram en inspirationsfilm och en instruktionsfilm som du exempelvis kan använda för att visa styrelsen i din förening att det varken är dyrt eller krångligt att installera en laddbox eller laddstolpe.

 

Seminarier

I januari och februari anordnades sex seminarier med syfte att hjälpa bostadsrättsföreningar att komma igång med att fixa laddplatser. De filmade föredragen nedan är inspelade i januari 2017 då villkoren för Klimatklivet såg lite annorlunda ut än vad det gör idag. Filmerna är fortfarande ett bra hjälpmedel och för er som vill installera laddplatser. Det som har ändrats är maxgränsen på 20 000 kr per laddpunkt är borttagen samt att formuläret för Klimatklivet ser annorlunda ut. Därför rekommenderar vi att ni även tittar på presentationen från infokvällarna som arrangerades i september och oktober 2017 som finns i pdf-format nedan. Alla mallar och checklistor är också uppdaterade efter de nya villkoren.

Presentation från seminarier - läget idag och trender

Kontaktuppgifter leverantörer

Sammanfattning av vanliga frågor

 

 

Om projektet

Projektet är finansierat av Klimatklivet genom Naturvårdsverket, energi- och klimatrådgivningen och de deltagande kommunerna. Totalt medverkar följande 27 kommuner i Stockholms län och Håbo kommun i Uppsala län: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Håbo, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker. Andra samarbetsorganisationer är HSB och Riksbyggen.