Kök & Matlagning

Det finns många sätt att spara energi i köket. Nedan följer tips och råd om vad man kan tänka på!

Matlagning i en familj med fyra personer kräver ungefär 500 kWh/år. För diskning går det åt ungefär 300 kWh om man handdiskar 10 minuter varje dag och matförvaring (kyl och frys) kräver ungefär 900 kWh/år. Nedan följer några enkla tips på hur man kan minska sin energianvändning i köket!

Matlagning

  • Sätt lock på kastrullen. Vid kokning minskar energianvändningen med ungefär 30 procent om du använder lock.
  • Använd kastruller med plana bottnar och samma storlek som plattan. En ojämnhet på bara 0,5 mm ökar energianvändningen med ungefär 25 procent. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen ökar energianvändningen med 20 procent.
  • Använd ugnen för flera saker efter varandra. Att värma upp en ugn till 200°C kräver ungefär 0,5 kWh. Genom att använda ugnen för mat och bak efter varandra sparar du energi. Men står ugnen tom mer än 30 minuter kan du lika gärna stänga av den.
  • Värm tevatten i vattenkokaren eller i mikron. Mest effektivt är det att värma tevatten i vattenkokaren. Dessutom går det snabbare. Är det små mängder vatten lönar det sig också att värma vattnet i mikron. En induktionsspis är också ett energieffektivt alternativ.

Diskning

  • Skölj i balja eller i diskhon. Skölj disken i balja eller med proppen i diskhon så kan du enkelt minska varmvattenanvändningen vid handdisk.
  • Diska med fylld maskin. Om du lyckas minska antalet körningar med diskmaskinen med 20 procent kan elanvändningen minska med ungefär 160 kWh/år. Till detta kommer vattenbesparing på ungefär 300 liter. Måste du skölja av disken innan du sätter den i maskinen, gör det i kallt vatten.
  • Om din diskmaskin är gammal byt till en nyare. Om du byter en 10 år gammal diskmaskin till en ny med energimärkning A sparar du ungefär 200 kWh/år, om du diskar en gång per dag.

Kyl och frys

  • Tina fryst mat i kylen. Tina frysta matvaror i kylen - då blir kvaliteten bättre och kylskåpet drar mindre energi. Tinar du maten i varmvatten eller i mikron drar det extra energi.
  • Frosta av kyl och frys minst en gång per år. Frosta av ungefär en gång om året, gärna på hösten eftersom det under sommaren bildas mer frost. Ju mindre frost i kyl/frysen desto bättre.
  • Dammsug baksidan på kyl- och frysskåp regelbundet. Damm på kondensorn/gallret på baksidan av kyl- och frysskåp kan öka energianvändningen med så mycket som 25 procent.
  • Lagom temperatur i kyl och frys. Normal temperatur i ett kylskåp bör vara under 5 grader och i en frys ca -18 grader. Varje grads sänkning ökar energianvändningen med 3-5 procent. Kontrollera temperaturen med en termometer.
  • Om du har en gammal kyl/frys byt den. Om du byter en 15 år gammal kyl/frys till en ny med energiklass A+ sparar du ungefär 270 kWh/år.

Övrigt

  • Byt till effektiva blandare. Om du byter blandare på tre ställen kan du spara 1000 kWh/år. Du kan också bara byta ut det gamla kranmunstycket mot ett vattensparande (kallas perlator eller ibland sparlator), vilket blir mycket billigare.
  • Använd inte spisfläkten i onödan (under vintern). Den suger ut mängder med varmluft, om du inte har en kolfilterfläkt. 

Senast uppdaterad: 2016-06-20